Član
SM chip tuning je napisao(la):DasAuto je napisao(la):Skracuje vjek motora sigurno, mislim Chip ti fakticki poveca "volumen" turba u ovom slucaj "bar" znaci vise daje od sebe.
Potpuno pogresno razmisljanje...
Vijek motora skacuje se nacinom voznje i odrzavanjem motora a ne povecanjem pritiska za 0.2 bara...ako je turbo ispravan i ako je ok onda nikakav uticaj nece imati povecanje iskoristivosti turba sa recimo 75 % na 80 %,a uopstalnom turbo i nije motor i nema veze to sa skracenjem vijeka motora.Motor su klipovi,klipanje,glava ventili,radilica a turbo,dizne,intercooler to nije motor.
Fabrika sama radi chip tuning,nepostoji vise marka vozila kod koje fabrika nije uradila chip tuning,jedni te isti motori i jedne te iste tubine se dguracije remapiru i dobijaju se razlicito snazni motori.
Motor moze imati i 300 000 km i ako je redovno i kvalitetno odrzavan a da bude u boljem stanju nego neki sa 20 000 koji nije cuvan i koji je na hladno forsiran i pregrijavan,vijek motora zavisi iskljucivo od nacina voznje i odrzavanja istog pod uslovom da je chip tuning uradio neko ko se time bavi profesionalno i da je mapiranje ok,jer ako je to uradio neko iz hobija i neko ko se time nebavi profi onda chip tuning moze biti veoma opasan i stetan po motor jer moze uzrokovati mehanicko unistenje motora i turbine vec nakon par stotina km pa i prije.
dellas je napisao(la):Koji cip bi ste mi preporucili za saxo(1.4 75ks), da li ce power da mu steti iako nemam turbinu? P.S. Motor je presao 240hkm, da.li je preporucljivo raditi cip?
Sam remap nemoze biti stetan po tvoj motor ali pametno bi bilo izmjeriti pritiske u cilindru i vidjeti u kakvom stanju je motor prije nego power uradimo.Ta kilometraza nemora nista da znaci ako je motor u dobrom stanju mada je nerealno ocekivati da ce motor sa 240 000 biti kao nov sto je ali power i jeste mapa koja se prilagodjava stanju motora,tako da nece biti problem da se to uradi.
Pa to sto si naveo skorom sam i napisao, necu se svadjati s tobom, sigurno znas vise od mene u to ne sumnjam, ali cinjenica je da motor koji je isao 200 000km ima dosta veci rizik da zariba kad je cipovan nego jedan koji je presao 10 000km. Mislim neko ko ce cipovati auto sigurno nece vozit "lagano" a sigurno i nije pre toga. Jos pogotovo dole kod nas sa takvim "kvalitetnim" gorivom
A te price da ce cip smanjit potrosnju goriva je tolika laz da je to nevjerovatno da ljudi vjeruju u to. Da motor stoji na nekoj stalazi i da radi 3000rpm konstantno mozda bih se razlikovalo u potrosnji (minimala) Ali ko cipuje auto da bi sporije vozio ili ustedio goriva?
Znam par koji su "ECO" ciipovalo, nisu smanjili nista.. A ta extra snaga je minimalna, Auta Volvo S40 1.8T i Volvo V70 2.5T