Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Koje ulje koristite? Savjet, prijedlog?

Član
Selenia 20K u limenci od 1litar... ja ga evo vec trecu godinu koristim.... prosli put sam ga mijenjao na 13.000km i u servisu me pitao zbog cega mijenjam kada je ulje jos dobro hahaaha...nije znao da je vec toliko predjeno s njim... i jos jedan plus,nisam morao u tom periodu niti jednom dosipati... bilo je unutar granica nivo ulja!!!
SELENIA 20K :cool::cool:

Član
Jel uzimao tko u Nuića (autodijelovi) castrol edge turbodiesel? vidim da su etikete ok, deklaracija za hrvatsku i bih i još neke zemlje nisam zapamtio. Uvoznik magna oil za bih valjda, meni djeluje ok pa se mislim da kupim za sljedeću izmjenu.:icon_rolleyes: Isto pakovanje i na hifa petrol benzinskoj

Član
Magna-Oil je uvoznik Castrola za BiH i ako je igdje Castrol originalan u BiH onda je kod njih, a ulje koje oni prodaju se moze naci jos i na Hifinim pumpama.
Ja u Magni kupujem i info za Hifu sam dobio od njih.

Član
meni je jedan lik sto radi s uljima pokazao kako izgleda originalna boca castrola, razlika je u onom dijelu sa strane, kroz koji se vidi koliko ima ulja u boci. uzmite taj za koji vam garantuju da je original, i kupite negdje drugo bocu i sve ce vam se samo kazat, ja sam se uvjerio;)

Član
Ama kod nas je sve kopija mislim se se sipa iz bacva u nekloj radioni sto se tice ulja, bolje kupiti i ovo neko nase poput modrice ili Ina ili neko jeftinije koje znas odakle potice i gdje se pravi nego ove "markirane". Ja jos nisam naletio ni jedno skuplje ulje da ima foliju kad skines cep to je jedan, drugo kad ga sipam brate boja kao da je napravljeno od preradjenog ulja, a sipam castrol EDGE 5W-40 (torbo diesel) 17km litar, Castrol magnatec 5W40 16km litar ili 10W40 12km litar, valvolin oko 10km litar, mobil oko 10km litar i drugi skuplji "proizvodjaci". Ni najednom nisam nasao foliju pod cepom nego samo otvoris kao da si ga rukom ti zavrnuo, dok tecic kad donese iz slovenije kad mu mijenjam ulje u astri, castrol 5W-40 i u velikoj i maloj boci dodje folija pod cepom i boja u odnosu na nase je stvarno smijesna :D A svoje ovo "jeftino" kad naspem i kad predjem oko 2000km tek dobije takvu boju kakvu nasa imaju kad se tek sipaju.
Ali ipak ima onih koji vjeruju i uvjeravaju ih da je original i da moze sa njim da predje najmanje 20 000 km :lol: to 5W-40 poslije 20 000km postane 0W-40 i rijedje od toga koliko se razrijedi :lol:
Sipaj neko jeftinije i mijenjaj ga svakih 5-7000 km. Ako je turbo motor onda isto neko jeftinije za turbo motore. Tako ja radim i motor je cist iznutra sto je meni bitno, tih u radu i nikad ne fali i bitno opet meni da nema naslaga od losih ulja u njemu :cool:

Legend
Evo i od mene malo ulja :D samo za navedene marke vozila

od 10 KM do 40 KM ;)

Prilozi

• P100312_10.11.jpg
    P100312_10.11.jpg
    254,9 KB · Pregleda: 50
Član
I koliko sad vjerovati toj originalnosti :D Da nije sipano iz mali burići u nečiji podrumčić :lol: sa originalnim pecatom i garancijom od "bosančeros garažos" :lol:

Član
CoL3 je napisao(la):
ja ziv neznam koje bih uzeo...kako sam doveo auto iz Njemacke sve je bilo super,promjenim ulje u Unitrade-u,uzmem castrol magnatec 5w40,tada su mi se poceli cuti podizaci ventila,kazu mi uzmi gusce ulje i to ce se rijesiti,i promjenim servis,na 9000 promjenim ulje,opet uzmem castrol magnatec ali 10w40,ulje mjenjao u AO LEKO, podziaci ventila mi sada konstantno lupaju,tek na 3-4RPM prestaju lupati,sada mi kazu uzmi rijeđe ulje,sada mislim da uzmem 0w40 ili koje vec preporucujete,auto je preslo 190 000,motor s direktnim ubrizgavanjem,gdi,kao sto je FSI ?
Vrlo je vazno napomenuti sto je gustoca ulja i sto znace ti brojevi.Ta dva ulja 5w40 i 10w 40 su jednako gusta na radnoj temperaturi motora.Na radnoj temperaturi bi ti bilo gusce ulje sa 5w 50 gradacijom jer je druga cifra oznaka gustoce na radnoj temperaturi a prva cifra na hladno tj pri paljenju motora.

Član
63928793qu7.jpg

Podjela ulja prema viskoznosti:
A - ulja jedinstvene viskoznosti,
B - ulja višestruke viskoznosti,
C - ulja koja lako teku

Evo nasao na internetu koja su ulja i za koje temp. Ovo sam kopirao sa jedne stranice.
Slika sve govori :D

MTR

Član
ove oznake same ne daju sve informativne podatke ima tu jos djidja , ja sam evo danas radio servis na skodilaku i sipam samo Mobil 1 ESP Formula 5W-30 zbog mnogo toga , a ja stvarno ne mogu da se nacudim odakle vama te informacije koje slobodno mogu nazvat "kafanskim" a vezanim za pretakanje ulja u neke posude , boce itd .... to je mozda zbog toga sto vas litar ulja u pakovanju kosta 15 KM a kad se uzima na bure taj isti litar kosta 8,50 KM i normalno je na dansanjoj situaciji da se trazi jeftinije a da je iole markirano .
Kad sam ja u pitanju i moji stavovi NIKAD ama bas nikad ne bi nasuo ulje koje se proizvodi kod nas ili u Hrvatskoj ( INA i Modrica ) jer te fabrike apsolutno nemaju testne stolove kakvi su propisani u EU , i da.... jos nesto INA i Modrica kao proizvodjaci su trenutno najveci kupci aditiva i deterdjenata koji idu u ulja upravo od Exxon Mobila jer ih sami ne mogu proizvest niti imaju tu tehnologiju

i jos nesto a vrlo bitno :

NASCAR
Formula 1
American LeMans Series (ALMS)
Porsche Mobil 1 Supercup
Porsche Carrera World Cup

During its 34 years in Grand Prix racing ExxonMobil has been a partner to 6 World Drivers' Championships, 5 World Constructors' Championships and 293 Grand Prix races.
Porsche explicitly recommends Mobil 1 New Life 0W-40 as service lubricant both on and off the track.

a evo i podaci koji su bitni a vezu se uz gradaciju ulja , navedeno je od Mobil 1 ESP Formula 5W-30

Pour Point, ºC (ASTM D97) -45
Flash Point, ºC (ASTM D92) 254
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 is recommended for all types of modern automobile engines, especially the high-performance gasoline and diesel engines found in the latest passenger cars, SUVs and light vans.
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 is especially suitable for extreme conditions, where conventional oil often may not perform.

Mobil 1 ESP Formula 5W-30 has the following builder approvals:
BMW Longlife 04
MB-Approval 229.31/229.51
Volkswagen (Gasoline / Diesel) 504 00 / 507 00
Porsche C30
Chrysler MS-11106
Peugeot/Citroën Automobiles B71 2290
B71 2297
AAE Standard STO 003-05, Group B6
Mobil 1 ESP Formula 5W-30 meets or exceeds the requirements of:
ACEA C2, C3
API (Meets Engine Test Requirements) SM / SN
JASO DL-1
According to ExxonMobil, Mobil 1 ESP Formula 5W-30 is of the following quality level:
API CF
Volkswagen (Gasoline) 502 00 / 503 00 / 503 01
Volkswagen (Diesel) 505 00 / 505 01 / 506 00 / 506 01
All VW engines with Unit-Injector / Pump-Duse TDI / DPF / R5/V10-TDi

Član
I ti sada kazes da je Bosanceros mobil 1 original kao i onaj u Njemackoj, Austiriji, Sloveniji :D Kupi vani negdje u EU pa uporedi samo boju i ne moras dalje, sa svojim uljem pa ces vidjeti razliku.
Ja mislim da kod nas rijetko ima koje originalno ulje, nasim prodavacima je cilj zarada i to velika zarada. Nasi prodavaci kupe jedno veeeeliko bure 5W-40 i sipa i mobil 5W-40 i kastol i valvolin iz istog bureta koje plati 5 km litru i onda po tvojoj zelji stavi ovo 15km ovo 17km ovo 16km litru itd, ja gledao svojim ocima prije 2 godine gdje se sipaju tako u kantice iz bijelog velikog bureta, ali mi nije htio reci odakle nabavlja ulje, a kantice dolaze iz vana. :icon_twisted: a moze meni govoriti ko sta hoce, dok on nema foliju pod cepom to je za mene ulje trahana ziva :D :D Ovo sve sto otvoris i samo cep dodje je sigurno iz bureta sipano i pitaj ti boga koji je proizvodjac, cak i taj tvoj mobil je mozda modrica koju pljujes :D Prije 7-8 godina su i bila neka originalna ulja ali sada samo se gleda kako ce ko koga okupati i dobre pare zaraditi.
Obratite malo paznju koja ulja imaju tu foliju a koja nemaju.

Član
ArminM je napisao(la):
meni je jedan lik sto radi s uljima pokazao kako izgleda originalna boca castrola, razlika je u onom dijelu sa strane, kroz koji se vidi koliko ima ulja u boci. uzmite taj za koji vam garantuju da je original, i kupite negdje drugo bocu i sve ce vam se samo kazat, ja sam se uvjerio;)

Ne kontam šta hoćeš reć, objasni malo?:icon_confused:

Ja sam nakon uvoza automobila promijenio ulje u Unitrade servisu i sipao castrol edge td 5W40, po barkodu bi trebalo da dolazi iz austrije i nakon 6500 nema problema i ne bih rekao da je imalo potrošio. U gepeku je došlo pola boce rektol 505.01 ulja i nakon usporedbe izgleda i mirisa sa novim nisam uočio razliku baš.

E sad jedna nedoumica, u austriji mi prijatelj u trgovini gledao navedeni castrol i cijena mu je 24 eura po litri, a kod nas oko 17-20 maraka. Pa sad šta misliti nakon toga?! :icon_question:

MTR

Član
RS TURBO je napisao(la):
I ti sada kazes da je Bosanceros mobil 1 original kao i onaj u Njemackoj, Austiriji, Sloveniji :D Kupi vani negdje u EU pa uporedi samo boju i ne moras dalje, sa svojim uljem pa ces vidjeti razliku.
Ja mislim da kod nas rijetko ima koje originalno ulje, nasim prodavacima je cilj zarada i to velika zarada. Nasi prodavaci kupe jedno veeeeliko bure 5W-40 i sipa i mobil 5W-40 i kastol i valvolin iz istog bureta koje plati 5 km litru i onda po tvojoj zelji stavi ovo 15km ovo 17km ovo 16km litru itd, ja gledao svojim ocima prije 2 godine gdje se sipaju tako u kantice iz bijelog velikog bureta, ali mi nije htio reci odakle nabavlja ulje, a kantice dolaze iz vana. :icon_twisted: a moze meni govoriti ko sta hoce, dok on nema foliju pod cepom to je za mene ulje trahana ziva :D :D Ovo sve sto otvoris i samo cep dodje je sigurno iz bureta sipano i pitaj ti boga koji je proizvodjac, cak i taj tvoj mobil je mozda modrica koju pljujes :D Prije 7-8 godina su i bila neka originalna ulja ali sada samo se gleda kako ce ko koga okupati i dobre pare zaraditi.
Obratite malo paznju koja ulja imaju tu foliju a koja nemaju.

Da, ulje je originalno i dolazi sa centralnog lagera u Austriji , svake sedmice uvezemo po 4-5 slepera punih do vrha , i ne znam zasto mislis da bi neko zbog tog prepakivanja gubio licencu koja godisnje kosta kod Exxon Mobila oko 220000 EUR , znaci ne znam sta rade ostali ali kod nas je original sa svim mogucim deklaracijama i stalnim provjerama nasih kupaca , znaci napravi belaj i cao nema ulja vise , a da ne pricam o industrijskim uljima koja isto dolaze iz Austrije ( Mobil ) i koja idu za Accelor Mittal , Elektroprivredu i ostala jaca poduzeca , Mittal sam povuce od nas oko 60 tona ulja za podmazivanje presa i za hidrauliku mjesecno, mislis da bi se mi zajebavali sa strojevima vrijednim po 3-5 miliona EUR ?

a to sto si ti vidio je samo jedan izdvojen slucaj kakvih ima po BiH i gdje se gleda brza zarada