MTR je napisao(la):Grga je napisao(la):@MTR druze gdje se proizvodi Total, taj u bacvama i u pakovanju od litar?
Francuska i tu nema laziranja i foliranja
Vrlo je vazno napomenuti sto je gustoca ulja i sto znace ti brojevi.Ta dva ulja 5w40 i 10w 40 su jednako gusta na radnoj temperaturi motora.Na radnoj temperaturi bi ti bilo gusce ulje sa 5w 50 gradacijom jer je druga cifra oznaka gustoce na radnoj temperaturi a prva cifra na hladno tj pri paljenju motora.CoL3 je napisao(la):ja ziv neznam koje bih uzeo...kako sam doveo auto iz Njemacke sve je bilo super,promjenim ulje u Unitrade-u,uzmem castrol magnatec 5w40,tada su mi se poceli cuti podizaci ventila,kazu mi uzmi gusce ulje i to ce se rijesiti,i promjenim servis,na 9000 promjenim ulje,opet uzmem castrol magnatec ali 10w40,ulje mjenjao u AO LEKO, podziaci ventila mi sada konstantno lupaju,tek na 3-4RPM prestaju lupati,sada mi kazu uzmi rijeđe ulje,sada mislim da uzmem 0w40 ili koje vec preporucujete,auto je preslo 190 000,motor s direktnim ubrizgavanjem,gdi,kao sto je FSI ?
ArminM je napisao(la):meni je jedan lik sto radi s uljima pokazao kako izgleda originalna boca castrola, razlika je u onom dijelu sa strane, kroz koji se vidi koliko ima ulja u boci. uzmite taj za koji vam garantuju da je original, i kupite negdje drugo bocu i sve ce vam se samo kazat, ja sam se uvjerio
RS TURBO je napisao(la):I ti sada kazes da je Bosanceros mobil 1 original kao i onaj u Njemackoj, Austiriji, Sloveniji Kupi vani negdje u EU pa uporedi samo boju i ne moras dalje, sa svojim uljem pa ces vidjeti razliku.
Ja mislim da kod nas rijetko ima koje originalno ulje, nasim prodavacima je cilj zarada i to velika zarada. Nasi prodavaci kupe jedno veeeeliko bure 5W-40 i sipa i mobil 5W-40 i kastol i valvolin iz istog bureta koje plati 5 km litru i onda po tvojoj zelji stavi ovo 15km ovo 17km ovo 16km litru itd, ja gledao svojim ocima prije 2 godine gdje se sipaju tako u kantice iz bijelog velikog bureta, ali mi nije htio reci odakle nabavlja ulje, a kantice dolaze iz vana. :icon_twisted: a moze meni govoriti ko sta hoce, dok on nema foliju pod cepom to je za mene ulje trahana ziva Ovo sve sto otvoris i samo cep dodje je sigurno iz bureta sipano i pitaj ti boga koji je proizvodjac, cak i taj tvoj mobil je mozda modrica koju pljujes Prije 7-8 godina su i bila neka originalna ulja ali sada samo se gleda kako ce ko koga okupati i dobre pare zaraditi.
Obratite malo paznju koja ulja imaju tu foliju a koja nemaju.