Koenigsegg Agera R

Koenigsegg Agera R

Član
Možemo da upišemo još jedan spektakularni debi za salon u Ženevi: švedski proizvođać Koenigsegg je potvrdio da će specijalni model Agere biti promovisan na ovom prestižnom događaju (možda se sećate da se pre nekoliko meseci pojavila prva slika modela namenjenog kraljevskoj porodici Omana).

Koenigsegg Agera R, koji je potencijalna pretnja Bugatti Veyronu na tronu najbržeg na svetu, imaće fantastičnih 1115 ks - Veyron Super Sport ima 1200 - ali, ono što daje prednost Ageri R je znatno manja težina od Bugattijevog pulena.

Snagu obezbeđuje V8 motor zapremine 5 litara koji može da se kreće i na bio gorivo. Pogon je na zadnje točkove, i to preko sedmobrzinskog menjača sa dvostrukim kvačilom.

Model koji vidite na slici je već određen za jednog kupca iz Norveške i imaće specijalnu krovnu sekciju sa integrisanom Thule jedinicom sa ugljeničnim vlaknima.

Ažurirano 02.03.2011.: "Ubica Veyrona" je oduševio Ženevu rano jutros! Ništa novo za izveštavanje što se tiče performansi, sve je poznato. Podsetite se još jednom i uživajte u slikama. Zapravo, ima par stvari koje su tek sada poznate. Na primer:

Motor koji je koristila originalna Agera je prerađen kako bi mogalo da se koristi E85 biogorivo. Rezultat toga su fantastične cifre koje smo već izneli gore, ali koje su toliko nestvarne, da ih moramo ponoviti: 1115 ks i 1200 Nm u automobilu od samo 1330 kg!!!

Transmisija je posebna priča: sedmobrzinski menjač sa dvostrukim kvačilom je brz, gladak i čini da ni ne primetite kad ste promenili brzinu, bez ikakvog prekidanja ubrzanja.

Najzad su objavljene i kompletne specifikacije novog Koenigsegga i one glase: sprint do 100 km na čas se obavlja za 2,9 sekundi, a maksimalna brzina je 418 km na čas. Pored već poznate snage od 1115 ks i obrtnog momenta od 1200 Nm, napomenućemo da se snaga postiže pri 6900 obrtaja u minutu. Vredi i spomenuti potrošnju - ona je 12,5 litara na 100 km. Distribucija težine je 45% spreda i 55% na zadnjem delu.
 
Top