KlimaCentar

KlimaCentar

Član
PRAKTIČNI SAVJETI ZA POBLJŠAVANJE RADA KLIME

SISTEM AUTOKLIME JE NEOPHODNO ODRŽAVAT I SERVISIRATI KAO I DRUGE SKLOPOVE.

- Optimalan klimatizacija se moze ostvariti samo ako svi dijelovi klime optimalno i usklađeno funkcionišu.
- Ovim savjetima vam da klima u vašim automobilima radi bolje i dugovječnije.
- Prije početka svake sezone hlađenja (grijanja-kod klima sa digitalnim upravljanjem)

REDOVAN SERVISE TREBA VRŠITI SVAKE DVIJE GODINE ILI PREĐENIH 50 000 km

- Redovan servis podrazumijeva: zamjena ulja u sistemu (kompresoru) jer staro ulje može dovesti do uništenja kompresora i nagrizanja ostalih komponenti u sistemu,zamjnea sušača(reciver dryer,filter) i naravno zamjena plina.
- Dobro je uključiti autoklimu bar dva puta mjesečno (i u toku zime) makar kratko vrijeme.
- povremeno je potrebno očistiti i oprati kondezator (hladnjak) i izvršiti također čišćenje i dezifekciju isparivača.
- Sistem autoklime (hlađenja) može se koristiti i kod nižih temperatura ako je potrebno isušiti vlažan zrak u putničkom prostoru - odmagljivanje stakala.
- U tom slučaju NE KORISTITI dugme za recirkulaciju (kruženje tog zraka)! Ovo dugme se koristi isključivo kod temperature viših od 30 *C ili u vrijeme velike koncentracije polena ili prašine!
- Ne zaboravite da je sistem klime stalno pod pritiskom i da je tačka ključanja sredstva za hlađenje -29*C zato NIKADA nemojte sami odvajati crijeva-cijevi na sistemu da ne bi došlo do oštećenja kože i očiju (promrzlina).
- Ako iz bilo koji razloga ipak morate odvojiti od crijeva potrebno ga je omah zatvoriti podsebnim čepom ili izolir trakom kako bi se izbjegla šteta koja izaziva vlagu koja kroz otvore ulazi u sistem. U principu najbolje je da se ovu operaciju obavlja stručno lice.
- Ako bilo kada osjetite da vam autoklima ne radi dobro ili se začuju nesvakidašlji zvukova, najbolje da se omah obratite ovlaštenom servisu autoklime za savjet ili eventualno intervenciju.

- Preporučljiva temperatura u vozilu je između 20 i 26*C a relativna vlažnost vazduha između 35% i 65%. Oprezno se brzinom ventilatora,strujanja vazduha treba da bude minimalno zadovoljavajuće i ne usmjeravati na lice ili koljena.

- Najmanje jednom godišnje radi se tretman uništavanja algi i bakterija na isparivaču i izduvnih tunelima kako bi se spriječili moguća iritacija očiju, disajnih organa , alergijske reakcije, i neprijatan miris (dezinfekcija).

Za ostale informacije možete se obratiti za savjet nekome od osoblja KLIMACENTAR, putem telefona 061/186-558 ili 061/929-929

Klimacentar Sarajevo

Redovan servis i popravak auto klima
Reparacija klima - kompresora
Prodaja i ugradnja dijelova za klimu (novih-polovnih)
Kompjuterska auto dijagnostika
Zamjena filtera klime, redovna zamjena plina
Punjenje klime
Varenje aluminijskih hladnjaka

+387 61 186 558 Kemo
+387 61 929 929 Ćelo

Adresa: Izeta Čomare 67 - Butmir, Ilidža, Sarajevo - Bosna i Hercegovina

ko voli neka izvoli;);)
 
Član
Koliko je redovan servis klime, koliko je filter klime, eto napisi jos cijene svega gore nabrojanog i da stavimo ;) na ovaj post.
 
Član
Servis klime je 80KM.. Filter mi ne drzimo to mozes kupiti u svim prodavnicama koji prodaju autodijelove.
 
Član
Zanimljiv tekst! Ljetos smo kupili auto, te sam zamjenio hladnjak klime, napunio klimu, promijenio filter i to je to. O odrzavanju klime nista ne znam, pa me interesuje sta cu morati da radim sledece i otprilike kad. Stari mi je nemaran mnogo, a ja necu biti kod kuce, pa da uradim dok sam tu!
 
Član
E ovako druze...

servis treba vrsiti svake 2 godine ili 50 000km

znaci samo da uradis servis klime koji kosta 80KM.. i to je to;);)
 
ja u aprilu 2009 punio plin i provjera izvrsena sve bilo ok hladio pravo dobro na testu i provjeravno da li curi nakon par dana i nije bilo curenja i tako je vozeno jedno 2 mjeseca i onda klima nije vishe hladila i kada se upali cuje se zvuka nalik zeljeznom ventilatoru koji se okrece a zapinje za nesto ...
 
Top