Član
Nikola_GTI_16V je napisao(la):
mislim da ce u mene ovako funkcionirat
Nikola_GTI_16V je napisao(la):
Emir_1982 je napisao(la):mislim da ce u mene ovako funkcionirat
kod mene je slucaj da je dovoljno samo nakratko da prespojim zice + i - sa srednjom zicom, tek toliko da daa impuls za pokretanja, a pumpa sama odradi do kraja, nije joj potrebno 3.5 sec, dovoljno je pola sekundemtopic je napisao(la):Nisam te pitao za shemu, nego za razliku izmedju te dvije brave ... Imam ja tih sema mali milion, nisi se morao muciti i slikati
I ne moram ja nista tumaciti, ja znam o cemu pricam, samo pitam da li ti znas?
Da se ne mucis ...
Ova auta sto pisu u zagradi na ovoj tvojoj slici su godista cca. 1980 ... plus-minus koja godina, ovdje se radi o vozilu koje je 1999
Ovi stari kompresori (najcesce ih srecem na mercedesima tipa 190, w124, w126 itd ...) imaju najprostiji moguci sistem rada i kao sto je i prikazano na ovoj shemi imaju 3 zice (plus jos dvije od glavnog napajanja) i obrtanjem polariteta izmedju dvije od te tri zice odfredjuje se smjer vrtnje kompresora i samim tim dolazi do zakljucavanja i otkljucavanje. Znaci ove kompresore pokrece cista struja i zato moramo imati impuls od 3.5 ili 4 sec jer toliko vremena treba da kompresor naduva ili izduva sve pumpice u vratima.
Kod novijih (kao stoje slucaj ovdje) kompresorom upravlja elektronika, jedna centralna jedinica koja je zaduzena da "misli" o tome da li su pumpice naduvane ili izduvane i koliko vremena treba da se taj ciklus zavrsi. Toj elektronici nije potreban impuls od 4 sec, nego je dovoljno da je se samo pobudi odgovarajucim signalom i ona pokrece kompresor. Samim tim princip rada se svodi na isti princip kao kod elektricnih centralnih brava, gdje centralna jedinica salje signale motoricima da se uvuku ili izvuku, te samim tim je dovoljno 0.5 sec impulsa da centrala odradi svoje. Produzavanje impulsa kod ovih vrsta brava samo dovodi do bespotrebnog opterecenja na komponente i instalacije i povecava rizik od pregrijavanja instalacije i kao takvo je bespotrebno.
Upravo o tom ti i govorim ... znaci nema potrebe da koristis tu semu sa impulsom od 3.5 sec, a i sam si rekao da ti to prespajanje ne fercera kad ustekas taj dzek u motoric ... sta ces sa tim onda?Emir_1982 je napisao(la):kod mene je slucaj da je dovoljno samo nakratko da prespojim zice + i - sa srednjom zicom, tek toliko da daa impuls za pokretanja, a pumpa sama odradi do kraja, nije joj potrebno 3.5 sec, dovoljno je pola sekundemtopic je napisao(la):Nisam te pitao za shemu, nego za razliku izmedju te dvije brave ... Imam ja tih sema mali milion, nisi se morao muciti i slikati
I ne moram ja nista tumaciti, ja znam o cemu pricam, samo pitam da li ti znas?
Da se ne mucis ...
Ova auta sto pisu u zagradi na ovoj tvojoj slici su godista cca. 1980 ... plus-minus koja godina, ovdje se radi o vozilu koje je 1999
Ovi stari kompresori (najcesce ih srecem na mercedesima tipa 190, w124, w126 itd ...) imaju najprostiji moguci sistem rada i kao sto je i prikazano na ovoj shemi imaju 3 zice (plus jos dvije od glavnog napajanja) i obrtanjem polariteta izmedju dvije od te tri zice odfredjuje se smjer vrtnje kompresora i samim tim dolazi do zakljucavanja i otkljucavanje. Znaci ove kompresore pokrece cista struja i zato moramo imati impuls od 3.5 ili 4 sec jer toliko vremena treba da kompresor naduva ili izduva sve pumpice u vratima.
Kod novijih (kao stoje slucaj ovdje) kompresorom upravlja elektronika, jedna centralna jedinica koja je zaduzena da "misli" o tome da li su pumpice naduvane ili izduvane i koliko vremena treba da se taj ciklus zavrsi. Toj elektronici nije potreban impuls od 4 sec, nego je dovoljno da je se samo pobudi odgovarajucim signalom i ona pokrece kompresor. Samim tim princip rada se svodi na isti princip kao kod elektricnih centralnih brava, gdje centralna jedinica salje signale motoricima da se uvuku ili izvuku, te samim tim je dovoljno 0.5 sec impulsa da centrala odradi svoje. Produzavanje impulsa kod ovih vrsta brava samo dovodi do bespotrebnog opterecenja na komponente i instalacije i povecava rizik od pregrijavanja instalacije i kao takvo je bespotrebno.
Emir_1982 je napisao(la):pa mogu prebaciti impuls na pola sekunde, i probati sa ovom shemom. pokusat cu i ovu opciju, jbg iznerviro sam se, 3 dana vec pokusavam sve moguce kombinacije
Nikola_GTI_16V je napisao(la):emire upravo tako kako si napravio semu, radice sto sposto jos ako imas i podizanje prozora preko kljuca mozes i to da povezes
Emir_1982 je napisao(la):nasao sam zice ispod volana, kod rucice za haubu. sivo crvena i sivo zelena, to su impulsne i samo sam ih spojio na pozitive triger i to je to.
A sta cu sad za kljucanje na kljuc, slomljeni mi oba ona hepeka sto pokrecu centralu u vratima