Istočnonjemački Trabi nikada ga nije iznevjerio

Istočnonjemački Trabi nikada ga nije iznevjerio

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
trabant.jpg


Šefik Bešić iz Sanskog Mosta, vlasnik je jedinog „trabanta“ koji se trenutno kreće po ulicama ovog grada. Bešić s ponosom kaže kako je svog ljubimca na kredit kupio sada već daleke 1988. godine.

„Bila je to jedna od poslednjih proizvodnih serija i ja sam do svoga „trabija“ došao preko veze'', prisjeća se Bešić. Dodaje kako je početkom rata razmontirao svoga „trabanta“, te dijelove sakrio u podrum svoje kuće.

„Nekim čudom dijelove niko nije dirao i ja sam ga sastavio nakon što sam se iz izbjeglištva vratio kući. Niko nije bio sretniji od mene“, sa smjehom dodaje Bešić. Kaže kako je prije nekoliko godina kupio još jednog „rashodovanog“ trabanta zbog dijelova do kojih je danas vrlo teško doći na tržištu.

„I danas me dobro služi i zadovoljava sve moje potrebe. Ni jednom me nije iznevjerio niti stao na putu“, kaže ponosni vlasnik. Bešić kaže kako je nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj „trabant“ bio daleko najraspostranjenije vozilo koje se proizvodilo se u gradu Cvikau. Kaže kako se se ovaj neobični automobil proizvodio od specijalne vrste plastike a pokretao ga je dvotaktni motor koji je razvijao snagu od 28 konja uz vazdušno hlađenje.

Zbog toga što je veliki zagađivač životne okoline, „trabant“ sa svojim originalnim motorom, ni pod kojim uslovima ne može saobraćati cestama većine evropskih zemalja. Zbog toga, ljubitelji ovog četvorotočkaša, vrše razne prerade motora kako bi „trabi“ zadovoljio stroge ekološke standarde.

Bešići ističu kako će, ukoliko slični propisi budu doneseni i u našoj zemlji, u svoga ljubimca ugraditi motor „juga 45“. Iako se više ne proizvodi, ovaj istočnonjemački unikat ima brojne ljubitelje koji su organizovani u fan klubove širom svijeta.
 
Član
dobar ocuvan ovo je rjetkost danas vidit!!! ;)

i ona stara sa foruma samo spusti i zatamni!!! :lol::lol:
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top