Integrisanje Volkswagena i Porschea

Integrisanje Volkswagena i Porschea

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Sastanak nadzornog odbora kompanija "Folksvagen" i "Porše", koji je održan u Štutgartu u četvrtak, otvorio je put za integrisanje ove auto grupe, pri čemu će detalji finalnog koncepta sjedinjenja dve nemačke kompanije biti razrađeni u sledećih nekoliko sedmica, navodi se u saopštenju "Folksvagena" dostavljenog agenciji Tanjug.

Naglašeno je da su predstavnici porodica Porše i Pih, zatim pokrajine Donja Saksonija i zaposleni u obe kompanije već izrazili veliko zadovoljstvo zbog ovakvog razvoja situacije i buduće integrisane grupe.

Predsednik nadzornog odbora "Folksvagena" Ferdinand Pih je tim povodom istakao da ove dve kompanije zajedno imaju sve što je potrebno da zauzmu vodeću poziciju u međunarodnoj auto industriji.

Prilikom razgovora u Štutgartu, Volfgang Porše je naglasio da postignuti sporazum predstavlja načelnu odluku i prekretnicu za budućnost, ukazujući da će "Porše" očuvati mit i identitet brenda u toj integrisanoj grupi, što donosi nove izglede za razvoj.

Predsednik vlade pokrajine Donje Saksonije Kristijan Vulf smatra da ovo rešenje predstavlja najbolji pravac za obe kompanije i da "zadovoljava interese svih učesnika i osigurava jačinu i performanse nemačke auto industrije".

Na svom vanrednom sastanku u četvrtak nadzorni odbor kompanije "Folksvagen" je odobrio integrisanje grupe sa "Poršeom", pod vođstvom "Folksvagena", tako da će uslediti razgovori borda direktora te vodeće nemačke i evropske automobilske industrije sa novoimenovanim predstavnicima "Poršea", kako bi zajedno napravili finalni koncept za dostizanje ovog cilja, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, obiman proces procene i revizije knjiga će biti uveden kao preduslov za potpisivanje sporazuma na osnovu principa koji se odnose na kombinaciju ove dve kompanije.

Integrisana auto grupa će biti formirana iz progresivnog učešća "Folksvagena" u kompaniji "Porše" i na osnovu budućeg ujedinjenja dve firme, dok će "Porše", kako se navodi, ostati nezavisna kompanija sa sedištem u Štutgartu.

Nadzorni odbor je, takođe, poželeo dobrodošlicu priključenju Katara među deoničare "Folksvagena", kao strateškog partnera koji će podržavati ciljeve sjedinjene grupe, a finalni koncept za planirano ujedinjenje dve kompanije će očuvati i finansijsku solidnost "Folksvagen" grupe i nezavisnost "Poršea".

"Folksvagen" je, kako je navedeno u saopštenju, pozdravio i nameru porodica Porše i Pih kao deoničara da se blisko angažuju i u daljem procesu, i da ostanu aktivni većinski akcionari u daljem razvoju "Folksvagena".

Martin Vinterkorn, predsednik borda direktora "Folksvagen" akcionarškog društva je ocenio da predviđeno ujedinjenje kompanija predstavlja neophodno vezivanje i nudi obećavajuće izglede, ističući da ovo ujedinjenje čini dve jake kompanije još jačim.

Vinterkorn je ukazao da "Folksvagen" i "Porše" imaju na raspolaganju stručna znanja i mogu koristiti svoje izvore još efikasnije, tako što će ih kombinovati.

"Iz tog razloga očekujemo dodatne mogućnosti razvoja, očuvanje postojećih radnih mesta i otvaranje novih", istakao je Vinterkorn.

Vinterkorn je naglasio da veoma poštuju dostignuća svih zaposlenih u "Poršeu" i izrazio je ubeđenje da ta kompanija može dodatno poboljšati "Folksvagen" grupu, kao što i "Folksvagen" može pozitivno uticati na "Porše".

"Kao 'Audi' danas, 'Porše', takođe, može nastaviti sa svojim nezavisnim razvojem pod okriljem 'Folksvagena' i može očuvati sopstveni identitet", dodao je Vinterkorn.

Do ovakvog ubrzanog razvoja situacije u korist spajanja dve vodeće nemačke automobilske kuće došlo je odmah pošto je nadzorni odbor "Poršea" 22. jula odlučio da dugogodišnji direktor nemačkog proizvođača luksuznih automobila "Porše" Vendelin Videking mora odmah da napusti firmu.

Videking je, naime, bio središnja ličnost u sukobu između "Poršea" i "Folksvagena", ne dozvoljavajući da ih rival iz Volfsburga preuzme, uprkos tome što su bili u velikim dugovima.

Analitičari su odmah, još pre održavanja vanrednog sastanka nadzornog odbora "Folksvagena" prognozirali da će odlazak ovog najbolje plaćenog evropskog menadžera, koji je na čelu "Poršea" bio od 1993. godine, sasvim sigurno omogućiti da tu kompaniju postepeno preuzme najveći evropski proizvođač automobila "Folksvagen".

"Folksvagenov" udeo na tržištu 12 odsto

"Porše" će biti deseta robna marka automobila u okviru najveće nemačke i evropske automobilske industrije "Folksvagen" u čijem su vlasništvu, između ostalih, "Audi" i "Škoda", a donedavno je, podsećaju mediji, malo falilo da "Porše" preuzme "Folksvagen".

Naslednik Videkinga na toj funkciji biće dosadašnji šef proizvodnje u toj automobilskoj industriji Mihael Maht, a članovi porodica Pih i Porše, u čijem su vlasništvu dve automobilske kuće, trebalo bi da zauzmu mesta u nadzornom odboru "Folksvagena", koja su se oslobodila posle odlaska Videkinga i finansijskog direktora "Poršea" Holgera Hertera, izjavili su juče medijima neimenovani izvori bliski "Folksvagenu".
VW-Touran-R-Line-0.jpg

"Folksvagen" je u prvom ovogodišnjem polugodištu povećao udeo na globalnom tržištu na 12 procenata, sa 9,9 odsto u istom periodu lane, pretičući tako svoje konkurente.

Pri tome je, međutim, promet koncerna smanjen za pet odsto, odnosno na 3,1 milion automobila, ali je celo tržište u tom periodu smanjeno za čak 18 procenata.
porsche%20cayenne%20gts%20pde%203%201.jpg

Ovog meseca je "Folksvagen" čak povećao prodaju za 6,5 odsto na 609.000 vozila, zahvaljujući, pre svega, svojoj snažnoj poziciji u Nemačkoj, Brazilu i Kini.
Autor : Tanjug.rs

Foto : Volkswagen, Porsche
 
Član
Nekako mi se ovo cini kao da se oduvijek znalo...samo eto zbog trenutne situacije na trzistu, recesije i sl. vodile neke polemike...ali ovo je oduvijek bilo jasno ;)
 

MTR

Član
I nakon sve price bivsi sef je lagano uzeo 50 mil Eura i mahnuo levatima :

[attachment=20946]
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top