Instrumnet tabla

Instrumnet tabla

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Mozel mi neko pomoci uvez ovoga, imam problem sa instrument tablom tacnije sa brojacem obrtaja(Audi 80 Turbo) desaje mi se da jedan dan ili vrijeme radi super narednog dana nece nikako da radi ili neki duzi period poslije nekog perioda pocne opet normalno raditi.
Isao sam kod raznih majstora i svi imaju razlicito misljenje jedan govori da je otisao izlaz sa altenatora dok mi drugi kaze da je instrument tabla pri kraju i da trazim drugu :icon_question:
 
Član
Obrtni moment ti nekad radi a nekad ne ?
Koji su simptomi kada ne radi kako se ponasa jelo stoje na dnu ili sta vec radi ?
 
Obrti moment je jedan od mjernih parametara motora kao što je snaga izražena ovako ili onako, i to je fizikalni pojam i to mu radi (tačnije uvijek ga ima, manje ili više) uvijek kad radi motor...

Obrtomjer je nešto drugo i trebaš otići nekom električaru da ti to pogleda... To da je tabla otišla to je malo široka dijagnoza i ja se ne bih s time složio.
 
Početnik
tako nesto slicno ovih dana mi se desavalo na renault laguni,dakle ovih hladnijih jutara kad se auto upali,sve kazaljke polude obrtaji idu do limita,brzina varira i to sve dok auto radi na leru,al eto dolaskom malo toplijih dana nista se vise nedogadja sve je normalno...pa mozda se i tebi smiri ajd pozz;)
 
Član
Ja to vec mucim godinama na fiat bravu, meni radi kad pada kisa, dobije spoj najvjerovatnije pa pocne da radi, cim je suho vrijeme uopste ne radi, najvjerovatnije neki spojevi izmedju zice i dzeka negdje da su korozirali pa ne provode dobro, ili ti se negdje odvojila zica, odvrni tablu, prati zice, vidi dali radi kad diras zice, zapamti boju zice, prati dok je ne nadjes ispod haube, i onda lociraj kvar..
Meni se to nije dalio zezati, znam mu vise napamet na koliko obrtaja radi u kojoj brzini.... ali je svakako dobra stvar.
 
Član
Hvala na savjetima pogledat cu bas to oko zica kada skinem tablu ili da nije slucajno masa slaba jer desaje se kada je hladno da kazaljka stoji kada malo kucnem u tablu ona pocne pokazivati obrtaje ali nekad kada bi je cekicem opalio ona mrtva hladna nista ili sama od sebe proradi ;)
 
Član
Kod Audija ima jedan problem sa tim kazaljkama, samo sto se kod 80, 90 i 100 neda to napraviti, a kod A4 moze. Svaka kazaljka se nalazi na jednom malom motoru koji je sa ka kazaljkom povezan preko 3 mala zupcanika. E problem pravi onaj najmanji plasticni zupcanik koji se nalazi na osovini rotora - pukne uzduz i nekad proklizava a nekad uhvati (samo sto retko uhvati) :icon_smile:
Kod 80-ke je problem rastaviti tablu da bi se to resilo - tacnije... NEMOGUCE JE da se ona sastavi i da opet sve radi, kazaljke pobudale i svaka pokazuje koliko ona hoce a ne koliko treba. Tako da ti je moj savet da kupis tablu i da ne gubis vreme. ZNACI na A4 moze 100% da se resi, a kod ovih ostalih.... Boze sacuvaj...
A ako ces ipak da probas da napravis nesto, rasklopi je i prelemi one kontakte koji su ti "sumnjivi" (hladne lemove).
SVE RADI, SAMO KAZALJKE NE SKIDAJ!
Srecno, drugar.
;)
 
Mene je to na audiju 80 jajetu stalno :smajli01: ,ne znam sto isto mi se tako desavalo,nekad radi nekad ne radi,i ja sam cuo da se tesko moze napraviti........
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top