Informacija- promjena zakona

Informacija- promjena zakona

Član
Eh evo da vam javim , mozdaa neko zna, mozda ne ..Imam fiata punta fabricki tonirana bocna stakla .. i cika policajac me juce zaustavi i uhvatio peglati kako imam folije .. i jos mu govorim da nisu folije da je fabrika( ionak su me peglali na tehnickom , i da napomenem UPISANO U SAOBRACAJNU da su tonirana stakla fabricki ) ali nist cika policajac nije to vidio ...

I sve na kraju pustio me ,i dao mi je papir A4 format na kojem pise :


ZATAMNJENA STAKLA NA VOZILIMA

U pravilniku o dimeznijama,ukupnoj masi i osovinskom opterecenju vozila, o uredjaima i opremi koju moraju da imaju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uredjaji i oprema u saobracaju na putevima ( Sluzbeni glasnik BIH, br. 23/07 i 54/07 ) u clanu 46. stavovi ( 3) i (4) pise :


(3) Stakla na vozilu ne smije se na bilo koji nacin dodatno zatamnjivati ( napr. folijama,dodatnim bojanjem stakla i sl ) u odnostu na fabricku ugradnju.
(4) Izuzetno od stava 3 ovog clana mogu se dodatno zatamniti :

a) zadnja i bocna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija :
b) bocne staklene povrsine motornih vozila iza ledjnog naslona sjedista vozaca i suvozaca, homologiranim folijama bez refleksije.

Medjutim u BIH ovaj proces naknadnog zatamnjivanja stakala nije obradjen tj. nije definisan u okviru certificiranja vozila ( kao ni u okviru homologacije vozila ).

STOGA ,SVA VOZILA KOJA IMAJU NAKNADNO UGRADJENA ZATAMNJENA STAKLA S FOLIJAMA PROGLASAVAJU SE NEISPRAVNIM:





Znaci ja sam mislio da se smije po zakonu bocna stakla zatamniti al evo nesmijes nist imati ... ukoliko te uhvati policija ,moze te poslati na teh. pregled i sl.
 
Član
Vidis sta gore pise Sluzbeni glasnik BIH, br. 23/07 i 54/07, kasnije su izdali i dopunu ovog pravilnika, gdje pise da se smiju tamniti bocna stakla iza vozaca.
 
Član
smiju se bocna zadnja ali nesmijes i zadnju sajbu,,tako su meni rekli,,ali u cemu je poenta ako neces i zadnju sajbu zatamnit ha ja:icon_question::icon_smile:
 
Član
Ma y*ebem ja i njih i njihove zakone. Sve neki zakoni, a nigdje zakona kad treba da se zastiti narod. Imam zatamnjena sva zadnja stakla trenutno na autu, a kada uzmem sljedece aBd, zatamnitu cu sve 75% i sofersajbu jedno 35%. Pa nek oni pisu kazne mami svojoj. Nisu me nikad peglali za ovo, a bude li trebalo platiti kaznu, ok, platit cu ja, ali necu skinuti folije.
 
Član
ne znam sto se vise zamarate s tim, ne smije se preticat ni preko pune pa nas to vecina radi, ako te uhvate uhvate, ako ne dobro si prosao, ovo karikiram da se zna na sta mislim
tako isto i za folije, neke ne diraju, neke pak diraju, sve bezveze,, bas je smaranje vise ovo sa folijama, svaki policajac svoju politiku vodi, svaki kanton svoju, a svaki grad svoju, tako da nikad vam se ne zna, bezze se peglamo svi s tim folijama i zakonima
 
Član
Ja sam imao samo dobru volju da podjelim s vama ovo sto sam ja dobio ...


I vi bi se peglali , da su vam jedva dali da prodjete tehnicki pregled, i jos uz skidali mi staklo, grijali ga , prali nitro-razredjivacem, grebali po staklo i na kraju ostetili mi staklo ...

Ulozena je tuzba zbog ostecenja auta na tehnickom pregledu , pa cemo da vidimo ...



pozzz



ps moze li neko da mi da tacno kako zakon vrijedi, kad je dopunjen
 
Član
pa tema o folijama na svakom cosku vise :icon_eek:

sto nexa kaze, nisi precizirao "bocna" :icon_question: i naprijed su bocna kao i zadnja bocna....

evo i iz sluzbenih novina;

MINISTARSTVO PROMETA I KOMUNIKACIJA BiH
Na temelju člana 203. stav 3., a u vezi člana 252. Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama ("Službeni glasnik BiH", br. 6/06, 75/06 i 44/07), ministar komunikacija i prometa, u suradnji sa entitetskim ministarstvima unutarnjih poslova u Bosni i Hercegovini i Policijom Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, donosi
PRAVILNIK
O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTERE]ENJU VOZILA, O UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI UREĐAJI I OPREMA U PROMETU NA CESTAMA
Član 1.
U Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o ureĎajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati ureĎaji i oprema u prometu na cestama ("Službeni glasnik BiH", broj 23/07), u članu 2. stavak 4. se mijenja i glasi:
"(4) Pojedini izrazi koji se koriste u ovom Pravilniku, a nisu definirani u Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama (u daljnjem tekstu: Zakon) i služe u svrsi definiranja vrste vozila klasificirani su sukladno standardu BAS ISO 3833 (Cestovna vozila - Tipovi - Termini i definicije). "
Član 2.
U članu 11. stav 4. broj "73" se zamjenjuje brojem "120".
Član 3.
(1) U članu 46. stav 3. se mijenja i glasi:
"(3) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodato zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatim bojanjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju."
(2) Poslije stavka 3. se dodaju st. 4. i 5. koji glase:
"(4) Izuzetno od stava 3. ovog člana, mogu se dodato zatamniti:
a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih promidžbenih folija,
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leĎnog naslona sjedala vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.
(5) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se na vozila oružanih snaga BiH, policijskih agencija u Bosni i Hercegovini, kao i vozila vrlo usko specijalizirane namjene koja se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva. "
Član 4.
U članu 113. stavak 3. poslije tačke se dodaju riječi:
"Stakla na ovim oknima ne smiju se prekrivati nikakvim dodatim folijama. "
Član 5.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Službenom glasniku BiH", a objavit će se i u glasilima entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.
Broj 01-02-2-2385/07 10. srpnja 2007. godine Sarajevo
 
Top