Hi-Fi Audiofil

Hi-Fi Audiofil

pokrećem temu da saznam što više o ovome, pa ako ima neko da se razumije u ovu tehnologiju neka se javi samo bez c/p članaka sa interneta, nego laičkim jezikom da prikaže, dočara sve što se kazati može o Hi Fi opremi i uređenju.

da odmah ograničim, nije u pitanju studijska oprema i volio bih da ne zalazimo u te vode.


planiram skorije vrijeme zvučno uređivati stan pa da vidim kako gdje šta koliko itd..
 
Član
Prvo sto ce te svako pitati, prije svake preporuke jeste koliko si spreman para da das na to i koliko ti je to sve bitno i koliko zivaca imas da radis :)

A evo ti moj predlog kupi logitech sistem sa THX certifikatom znaci sistem koji ima predznak "Z" i bices prezadovoljan. Jeste skupo ali to ti je da dobijes i snagu i kvalitet bez ikakve muke samo postaavis i obavjestis komsije :D

Sto se tice jeftinijih sistema moze logitech "x" 5.1 recimo o njemu ti moze Davor malo vise reci ako ga ne bude mrzilo on je mozda 150 KM

"Z"- 2.1 sistem je oko 300 -350 KM moja preporuka.
"Z" - 5.1 predpostavljam preskup vec :)

Ali polako bice ovde svakakvih predloga predpostavljam :D
 
gledao sam tako nešto, iskreno nisam čuo kako to sve svira, ne sumnjam da je jako i to.

ja bih radije nešto profinjenije, nešto tipa neko pojačalce A class-a 100W, zvučnike u stubovima i neke malo zvučnike po čoškovima. ne znam sad kako ide to sve, to je neka moja laička verzija ne lošeg Hi Fi sistema.

koliko su potrebni ekvilajzeri, kako postaviti i podesiti komponente, posebno što se tiče oblika i veličine prostorije. kopčanje na kompjuter i blu ray player, eto tih gluposti dosta me zanima :)



pare nisu problem, para nema :D
 
Član
pojacalo 150KM
zvucnici u stubovima 200-250KM par
sateliti,do 100-tinjak KM
cijene polovnog,novo ide 2-3 puta skuplje
eh sad,zavisi sta hoces
imas stereo pojacala,2 kanala,imas cetverokanalce,onda imas 5.1 , 6.1, 7.1 itd
najbitnije su pare :D
manje vise svako pojacalo mozes skopcat na racunar,jedino ak je bas nesto staro,ondaa mozda i ne,uglavnom,ganjaj da ima aux ulaz
ekvilajzer,hmmm,on ti je za ugadjanje zvuka,to isto,ili barem slicno mozes radit i softverski, na racunaru,svaki player ima ekvilajzer
posto nisi neki hardcore audiofil,mislim da ce ti i to posluzit svrsi :D
ne znam sta te jos zanima,ni ja ne znam puno,al cu podijelit ono sto znam s tobom
btw,racunaj i na neki woofercic,stubovi ne izbacuju niske frekvencije kao woofer...ne mora bit nesto jako,cisto da moze podnijet pojacalo i da ti popuni nize frekvencije
ii,s foruma imas clana zviz,ako se on javi pojasnit ce ti dosta toga :D
 
edo lave, puno ti hvala, pokusat cu ovih dana nacrtati sobu i stvari u njoj pa da vidimo kako mozemo razmjestiti neki osrednji sistem.
 
Član
Pa ako nije hard core audiofil, onda ce mu posluziti i vise nego dobro ono sto sam ja napisao.

A ako pominje vec bluray i ekvilajzere i klase pojacala i .... onda tu treba dodati pojacalo sa procesorom koje je cca 2 000 KM pa zvucne kartice koje su u rangu 300 - 500 KM pa zvucnike koji su malo vise od 100 - 200 km pa onda opticke kablove pa .... ili ako vec hoces u krajnost ici onda pojacala sa lampama i woofere u podrumu sa front horn loaded srednjim i visokim kao i nekog ko ce to sve da podesi ali ovo onda ulazi u desetine hiljada maraka vec.

Tako da prvo trebas da se odlucis za cjenovni rang pa onda ganjaj sta mozes za te pare najbolje da napravis.

Ali opet kazem, ne vjerujem da si spreman neke velike pare u to da ulazes i ti zvucnici u stubovima su uglavnom estetika al hajde tvoje su pare i tvoj je prostor pa ti i pravi.

Ako ces mene slusat procitaj gore ponovo i mani se zaj.... ako ne mislis bas neke vece pare da spucas u to, ali onda promjeni forum idi na neki audiofilski, tamo ce ti svakako vise pomoci i vise znaju o tome od nas sigurno.
 
moje misljenje da rijec audiofil i logitech neidu zajedno, prvo skontaj dali si stvarno audiofil i koji su tvoji zahtjevi..

i dali je to zvucno uredjivanje stana na strani theatera tj 5.1 ili na strani muzike gdje je stereo majka tj 2 kanala?? velike su razlike.. ako vec pricamo audiofilskim jezikom.. :)
 
Član
Prava oprema sto "audiofili" uzimaju, kosta ihiiii, a obicno setove grade i godinama, imam ti jednog jarana, samo zvucnici mu vrijede ko solidno auto... pravu opremu je tesko i naci u bih, mislim na vrhunski HI-FI i marke, znam da je on vecinu dovlacio iz hrv i srb.... to se bas mora i volit, imat sredstava, volje i zivaca te ganjat te "perfekcije"...
 
prava audiofil oprema nema veze ni sa equalizerima ni sa blu rayem ni sa bilo cim, nego pravi CD player na pravom pojacalu sa pravim kablovima i pravom montazim i pravim smjestajem.. :)

sva ta ostala cuda krenuvsi od blu raya, EQ, nekakvim procesora, odudaraju od tog pojma.. pravilo je inace da kroz sto manje komponenti prodje signal=zvuk to bolje.. svaki EQ i procesor peglaju zvuk na svoj nacin i to odmah nije signal kao na "izvoru".. doduse mislim da Ninja ni netrazi audiofil opremu nego je to cisto onako napisao.. :)
 
Član
SoundLunatic je vec objasnio ,

kao prvo ako nemas signala za to sve , znaci dobar CD , DVD , stereo signal sa recivera (digitalna ) itd. tu ti ni 7.1 zvucnika nece pomoci , kopije filmova DVD-a ce ti raditi ali vise smeta i ruzan je zvuk nego sto mozes pojacati i uzivati u filmu.

sa 2-kanalac ili 4 kanalac mozes dobiti samo stereo

5.1 Dolby sorround , Dolby digital , DTS ti je vec druga prica ,znaci nemozes tako pobacati zvucnike po coskovima , front je je jedno a real zvucnici nesto sasvim drugo.

7.1 THX je nesto jako dobro samo je predaleko ( u svakom pogledu ) bar za vecinu .

moj savjet je uzeti polovno malo starije Recivere sa Dolby Sorround ili Dolby digital
i 5.1 set , jeftinije prolazis ali bar ces imati sta poslusati , ali kao sto sam prvo napisao ako nemas signala za te zvucnike zaboravi na to onda
 
Član
Super je objasnio, a volio bih da vidim ko to ima para kod nas za ovako nesto. Ako vec dolazimo do toga evo par primjera od mene cisto da kazem da znam o cemu pricam ali je to skroz nerealno kod nas i za pricati a ne za kompletirati jedan ovakav sistem :

105.jpg


3316.jpg


84.jpg


64.jpg


Slike su preuzete sa stranice: http://www.highfidelity.pl/!ev/artykuly/20_12_2007/as.html

pa mzoete i detaljnije pogledati.

Covjeku sam savjetovao kako da sa najmanje para, vremena, pametovanja i muke dobije nesto mozda i vise nego solidno i generalno iznad prosjeka kod nas.

Ako on sam na pocetku zeli da povezuje racunar na to tu se odma gubi ta logika o najmanje komponenti jer ce sa tog racunara da ide uglavnom mp3 sto svu tu audiofil tehniku posle dovede na logitech nivo pa nema poente ici u krajnost samo u opremi onda treba sve dovesti do krajnosti, i medije sa kojih se pusta i prostor i pozicije i ..... A mogu se sad sa svima kladiti da se nece desiti u ovom slucaju mada to je samo moje misljenje, a ja sam totalno nebitan i nekompetentan pa ga nemojte uvaziti.
 
Pozdrav audiofili :)

evo konacno sastavih neku bižuteriju od sistema (kakvih sve ima), a komponente su sljedeće.

Stereo pojačalo Teac A-X75 DC, zvučnici Technics SB-CA01A, CD player Technics SL-PG480A i dva zvučnika za dublje tonove.

zvukom sam prezadovoljan s obzirom da nisam imao puno prilike koristiti ovakvu vrstu opreme :).

i da, imam solidnu kolekciju FLAC muzike, tako da sam prezadovoljan i zvukom sa kompjutera, ali cd je cd :)
 

EE9

Član
Vidim i da na BHT-u, (iako je uglavnom forum za motorna vozila), postoje ljudi koje zanima hi-fi (samo da hi-fi ne brkamo s tzv. ICE), pa da umjesto otvaranja nove teme, malo obnovimo ovu "uspavanu"....

Evo, za početak....pozivam sve one koje malo više zanima hi-fi, da posjete prvi domaći forum za audiofile! ;-)

http://bihaudiofil.freeforums.org/index.php
 
Top