Farbanje krova

Farbanje krova

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Planiram dok vremenske prilike budu povoljne da ofarbam krov zajedno sa "stubovima".. fabricka je boja, metalic siva pa bi naravno opet u metalic farbao... lak je ispucao od sunca, jer ipak je autu 25 godina... dakle, danas sam kupio metalic boju, razredjivac za metalic boju, lak, ucvrscivac za lak, spric git, vodobrusni smirgl papir 3-4 granulacije za postizanje sto boljeg rezultata... eh ja planiram da sve fino osmirglam, pripremim pa bi odvukao auto majstoru koji ima komoru da mi to fino uradi... znaci ja bi samo pripremio i odvukao auto majstoru + materijal da mi to fino uradi.. materijal sam kupio u specijalizovanoj radnji boje i lakova od istog proizvodjaca... ako mi mozete objasniti postupak oko pripreme i ako sam sta od materijala zaboravio kupiti da mi napisete, bio bih vam zahvalan.. nisam jos kod majstora isao jer nisam se odlucio kod koga cu farbati.. neznam koliko majstori uzimaju za farbanje krovova otprilike da znam, farbanje metalic boje... ;)

P.S. Zamolio bi modove da prebace temu u "savjeti".. pogresna kategorija ;)

Član
mislim da su rijetki ti majstori koji ce na tudjoj pripremi raditi ;)

mislim kome reklamirati poslije ako nebude ok?;)

Hmm sto rece MeBeSad tesko da ce netko poslije tebe nanijeti lak..No dobro..

Ovako..Prvo operi fino auto..Onda kreni sa apcigovanjem laka (postojeceg) sa vodoobrusnim papirom..Trebas matirati sve, da ne probija sjajno nigdje..Granulaciju biras zavisno od stanja laka.Ako nije pretjerano osteceno kreni sa 800 recimo (voda)..Kad si to zavrsio, ako treba kitovati, dobro posusi lim, zamjesaj pastu i kit (u manjim kolicinama da se ne susi) i nakituj sto treba (izbjegavaj kitovanje u debelim slojevima)..Nakon 2-3 sata zaslajfaj ta mjesta grubljim papirom pa kreni na finiji da izgladis to..Kad je to sve gotovo onda fino citavu povrsinu operi, odmasti, i dobro posusi jer je kit higroskopan uvlaci vlagu..Zastiti auto nanesi spitz kit (nemoj debelo) i sacekaj da se posusi..Kad osusi opet slajfanje na vodu..Ako ima gresaka ponovo kitovanje, slajfanje, spritz kit, slajfanje..Kad je sve to gotovo ide finalno ciscenje, antislikon i baza pa lak..To je to ukratko..

Član
roki_actros je napisao(la):
Hmm sto rece MeBeSad tesko da ce netko poslije tebe nanijeti lak..No dobro..

Ovako..Prvo operi fino auto..Onda kreni sa apcigovanjem laka (postojeceg) sa vodoobrusnim papirom..Trebas matirati sve, da ne probija sjajno nigdje..Granulaciju biras zavisno od stanja laka.Ako nije pretjerano osteceno kreni sa 800 recimo (voda)..Kad si to zavrsio, ako treba kitovati, dobro posusi lim, zamjesaj pastu i kit (u manjim kolicinama da se ne susi) i nakituj sto treba (izbjegavaj kitovanje u debelim slojevima)..Nakon 2-3 sata zaslajfaj ta mjesta grubljim papirom pa kreni na finiji da izgladis to..Kad je to sve gotovo onda fino citavu povrsinu operi, odmasti, i dobro posusi jer je kit higroskopan uvlaci vlagu..Zastiti auto nanesi spitz kit (nemoj debelo) i sacekaj da se posusi..Kad osusi opet slajfanje na vodu..Ako ima gresaka ponovo kitovanje, slajfanje, spritz kit, slajfanje..Kad je sve to gotovo ide finalno ciscenje, antislikon i baza pa lak..To je to ukratko..

Trebaće mu pola godine da sa 800 izbrusi. Slobodno udri sa 320, još ako imaš rotirajuću mašinu, onda udri i sa grubljim, pa idi na finije sve do 800, dovoljno ti je poslije 320 da ideš sa 600, pa 800. Ako ima oštećenja, prvo prebrusi njih dobro, kit, brušenje na grubo, recimo, 120, 240, pa onda špric kit. Ako je poslije toga sve OK, onda udri vodu sve do 800 i auto je spreman za lakiranja. Naravno, obavezno je dobro oprati auto prije komore, da ne izleti kakve prašine i prljavštine i u komoru čist, a u komori još malo ga premazati, dobro prosušiti pištoljem da se ne bi gdje zavuklo prašine i farbanje.

Ovako, sto se tice ostecenja, uduljenja i sl. toga nema.. lak je u tolikoj mjeri ispucao da su se pocele pojavljivati bijele linije ili tacke, zavisi... vjerovatno izblijedio.. za gitom nece biti potrebe jer je limarijski sve korektno... neznam koliko ga treba smirglati.. do koje mjere... to mi najveca nepoznanica.. jel treba samo lak skinuti dok ne matira ili treba i staru farbu skinuti... ili ne treba jer ce ici spric git... najvise me interesuje postupak oko skidanja starog laka ili farbe... nanosenje spric gita i dovodjenje u finesu mi je jasno, ali rijesiti se starog laka ili farbe, to me najvise interesuje da bi to sve na kraju bilo dugotrajnije da ne pocne nakon nekog vremena pucati boja... kontate sta hocu da kazem.. volim ovo raditi pa bi svaki savjet dobrodosao ;)

P.S. imam kompresor, spricu (dizna je 1.2), rotirajucu masinu sa dodatkom za smirgl papir (brze smirglanje), masinu za smirglanje (sporije), onaj hepeJk sto se stavlja vodobrusni papir za brze smirglanje ravnih povrsina dakle sto se tice pripreme imam sve... samo bi zavrsni rad prepustio profesionalcu.. a ja bi ovu pripremu polako sam radio ;)

Kako ti budes skidao lak tako ce on otkrivati svoje mahane..U biti nema pravila do koje mjere ces skinti..Mozes ti oguliti do lima, ali nemas potrebe..Skidaj do baze, pokusaj da ne proslajfavas do lima..Ako nisi vjest sa rotacionom masinom obidji je, jer ces napraviti riseve i udubljenja koja ces poslije morati kitovati..Kreni rucno, polako..

roki_actros je napisao(la):
Kako ti budes skidao lak tako ce on otkrivati svoje mahane..U biti nema pravila do koje mjere ces skinti..Mozes ti oguliti do lima, ali nemas potrebe..Skidaj do baze, pokusaj da ne proslajfavas do lima..Ako nisi vjest sa rotacionom masinom obidji je, jer ces napraviti riseve i udubljenja koja ces poslije morati kitovati..Kreni rucno, polako..

Tako cu i uraditi... pocecu sa ovom sporijom masinom, da sta ne zeznem... ne zuri mi se nigdje.. hocu da to fino uradim.. hvala ti roki na savjetu, i tebi oggy.. sad mi je jasnije kako i sta raditi... nisam laik ali neke stvari mi nisu bile jasne... mozes roki zakljucati ovu temu ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.