Fabia TDI slabo grije i sporo dostize radnu temperaturu

Fabia TDI slabo grije i sporo dostize radnu temperaturu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Ej drustvo...neznam je li ovo problem ili je ovako normalno..fabiu kad upalim..jako sporo dostize radnu temperaturu... provozam se po 3 puta kroz grad..i dodje pola od pola..znaci..a grijanje je tako slabo..i kad je pocnem malo brze vozit..tek se onda ugrije..i kad osttavim jako brzo se ohladi..je li to treba tako ..ili sta

Član
Dizlo, normala, i kod ostalih treba da se zagrije poprilicno. Pogotovo ako silazis sa planine zimi, nece se zagrijati sve dok ne dodjes do ravnog i pocnes vise na gasu voziti.

Član
meni je ovo presporo..prije sam imao golfa 3 td ..grije odma....imam isto caddy.a na poslu ..on grije ko lud... netreba mu vise od 2 min da pocne grijat motor obicni 1,9d

Član
Ja znam da je kod svih skoda tako, kod svakog u porodici, a i kod starog O2 tdi, treba poprilicno da se zagrije motor ... prvo pocne grijanje topao zrak da ubacuje(ali sporije, treba mu da se zagrije) i malo se pomjeri ona kazaljka sa temperaturom motora, ali onda treba jos dobrih minutica da dodje kazaljka na polovinu. Pitali smo i u servisu, kazu sasvim normalno, eventualno, dodavanjem gasa i grijanjem na maksimali moze se nesto brze zagrijati, ali nije preporucljivo bas, ljudi rekose nek radi svojim tokom pa kad se zagrije, zagrije.

Član
vidjecemo sutra..kaze mi hakller da probam ventilator na 1 kruzenje zraka i klimu upalit ..pa cemo vidit sutra

Član
Pa zar ne palis, zimi kad je hladno upalis ono za cirkulaciju unutrasnjeg zraka ili kako se vec zove i klimu, ako hoces da brze grije, tako mislim pise i u onoj knjizici sa uputama.:D

Član
Koliko ja znam auto klima ne grije,a to kruzenje zraka ima neke koristi kod hladjenja brze raspiruje zrak a neće ti pomoći da brže ugrije sigurno...

Član
To ti je sasvim normalno, iako zavisi od modela jednostavnija auta cini mi se puno brze dostizu temperaturu potrebnu da se ugrije i unutra. Npr moj JTD i fabija TDi koju sam imao mora raditi bar 5 minuta da bi mu se malo digla temp. Tek nakon 3 4 kilometra voznje dostigne temp dovoljnu da bas grije. Dok npr skoda felicija 1999 godina koju sam posudjivao..pocne grijati iste sekiunde kad se motor upali znaci okrenes dugme za grijanje i pocne grijati bilo napolju -20 ili +20

Član
Taaky je napisao(la):
vidjecemo sutra..kaze mi hakller da probam ventilator na 1 kruzenje zraka i klimu upalit .
I umjerena konstantna vožnja od 1900-2300,2400 to si zaboravil :D

+ najbolji rezultat ćeš postići ako ne pališ odmah grijanje(ne diraš ventilator =0) i voziš u najboljem okretnom momentu motora...

ako i onda treba X puno duže vremena onda je u pitanju termostat.

Kod nas bilo prije mjesec dana -16c..ja iz noćne i uz sve gore navedene opaske (klima+ ventilacija iz nutra) trebalo mi je 10-11 km da postignem radnu T. S tim čim sam došao kod kuće prebacil na grijanje iz vana i dok je auto radil 5-6 minuta u leru temperatura motora je pala s 90 na 80c.
Normalna stvar..evo da citiram jednog mog kolegu:

"TDI motori su poznati po sporom zagrijavanju.
Po meni svaki auto s TDI motorom mora imati grijače sjedala to je jedino što djelimično pomaže na niskim temperaturama. :D
U biti zagrijavanje motora je čisti gubitak energije, jer se kemijska energija iz goriva pretvara u beskorisno zagrijavanje rashladne tekučine koja preko hladnjaka zagrijava okolinu opet potpuno beskorisno.
Kako TDI motori imaju dosta bolju energetsku efikasnost od benzinaca tako se manje energije beskorisno "gubi" a više energije se pretvara u koristan mehanički rad.
Jedina korist od ove energije koja se "gubi" je zimi u zagrijavanju unutrašnjosti."

Malo ga je izfilozofiral..al nadam se da si shvatio.:icon_smile:

Benzinac je tu definitivno u prednosti(felicia)

Član
Sta se fali malo utopliti i ne skidati jaknu, ako se vraca recimo kuci sa posla,
ja kad idem na krace relacije, sjedam u jakni i kapi, i sam ugrijem auto:lol:
Ali problem je ako mi putem postane vruce, pa treba skinuti jaknu, eh to su vec prave egzibicije u fabiji:D

MTR

Član
TDI koliko ja znam ima zatvoreni krug u sistemu sve dok motor ne dostigne odredjenu temperaturu ne pusta grijanje u unutrasnjost vozila. Ovo sto je Hakkler napisao je tacno . Kod mene je bio Passat 1,9 TDI ( 85 kW ) , smrznes se ko bala prvih 20 minuta , al to ti je cijena vozanja na 5-6 litara nafte .

Član
koliko ti je prešlo auto km???imam audi a3 1.9 tdi već 6 god.prvu godinu sam ga pazio i mazio.sipao skupo ulje i redovito svaki servis.ugrijao se za min.a sad....250 000km na satu.treba mu dobri 20 min da se zagrije (zavisi od gasa).

Član
Provjeri da te ne zeza termoprekidac. Meni je malo cudno sto pises da ti temperatura stane na pola od pola. Obicno kod vozila VAG grupacije kazaljka temperature rashladne tekucine zakuca na sredinu i tu stoji gotovo stalno - uz sitne promjene (al ne tolike, da dodje pola od pola)...

Član
auto je preslo 140000 ....a gdje dodje taj termoprekidac... termostat nije sigurno..radjen veliki servis... danas su cu probat to uradit sa grijanjem..a ovaj drug sto ti rece grijanje sjedala..jes brate..cim upalis grije...:lol: ....a ovo za kazaljku jako sporo se penje..evo ja i stari neki dan ..bilo -5 napolju ..otisli do jarana njegovog u obljizne naselje van grada 4km od grada. ..2 puta ..i malo joj je falio do pola... znaci oko 10-ak kilometara..i onda smo otisli kuci i ostavili u roku od 20min auto se skroz ohladilo..e onda smo otisli u interex 3km od kuce.. do tamo je dosla temp pola od pola.i tamo je auto stajalo upaljeno ..10min temp se nije ni pomakela...e onda sam se vratio tranzitom..nisam vozio vise od 100km/h i temp.se zakuca na sredinu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.