Taaky je napisao(la):
vidjecemo sutra..kaze mi hakller da probam ventilator na 1 kruzenje zraka i klimu upalit .
I umjerena konstantna vožnja od 1900-2300,2400 to si zaboravil
+ najbolji rezultat ćeš postići ako ne pališ odmah grijanje(ne diraš ventilator =0) i voziš u najboljem okretnom momentu motora...
ako i onda treba X puno duže vremena onda je u pitanju termostat.
Kod nas bilo prije mjesec dana -16c..ja iz noćne i uz sve gore navedene opaske (klima+ ventilacija iz nutra) trebalo mi je 10-11 km da postignem radnu T. S tim čim sam došao kod kuće prebacil na grijanje iz vana i dok je auto radil 5-6 minuta u leru temperatura motora je pala s 90 na 80c.
Normalna stvar..evo da citiram jednog mog kolegu:
"TDI motori su poznati po sporom zagrijavanju.
Po meni svaki auto s TDI motorom mora imati grijače sjedala to je jedino što djelimično pomaže na niskim temperaturama.
U biti zagrijavanje motora je čisti gubitak energije, jer se kemijska energija iz goriva pretvara u beskorisno zagrijavanje rashladne tekučine koja preko hladnjaka zagrijava okolinu opet potpuno beskorisno.
Kako TDI motori imaju dosta bolju energetsku efikasnost od benzinaca tako se manje energije beskorisno "gubi" a više energije se pretvara u koristan mehanički rad.
Jedina korist od ove energije koja se "gubi" je zimi u zagrijavanju unutrašnjosti."
Malo ga je izfilozofiral..al nadam se da si shvatio.:icon_smile:
Benzinac je tu definitivno u prednosti(felicia)