Cipovana auta prilikom agresivnije voznje (ne govorim o normalnoj voznj, vec trkanje o gradu, 402m i slicno - mislim na auta koja se voze svaki dan i nisu namijenjeni samo za trke) trose vise goriva nego stock (pod vecim gasom naravno).
ovo nije pravilo i ne mora da bude tacno jer mnogo auta fabricki je uradjeno na veoma bogat AFR pa chip tuningom se nekad smanjuje gorivo a time povecava snaga jer se AFR dovodi u povoljniji rezim
cek sada me malo bunis, gore smo se slozili oko izreke koliko corbe toliko snage, sada kako sam ja ovdje razumio ti AFR dovodis u bolji rezim rada tako sto ga smanjujes, hmm, mislim ne kontam, razumijem da manje trosi ako e normalno vozi al ovdje se uzima u obzir pun gas
ako je rijec o turbo motoru onda vazi pravilo koliko snage toliko corbe ali cesto se desava da je fabricki pravilo koliko corbe toliko snage pretjerano pa imamo previse corbe za malo snage i onda tuningom se dobija precizniji i bolji AFR i potrosnja i na pun gas moze da se smanji bez obzira na jaci motor.Ako je rijec o NA motoru to nije pravilo nikako jer se na NA motoru bogacenjem AFR ne moze dobiti na snazi.
Ako imas vise smijese (bogatiju) imas jacu eksploziju,
ovo je potpuno pogresno jer bogatiji AFR vodi smanjenju snage i "gusenju" motora
ovo sam podrzaumijevao u granicama tolerancije, jer ako dodas previse ugasis, ako je malo dodje do detonacije
nema granica toleranijcije !!! zna se koliki je AFR za koji boost idealan i to se postuje,sve dodavanjem i malo i puno preko idealnog smanjuje snagu ali i obara EGT i slobodno mozes reci da bogatija smijesa pravi slabiju eksploziju ali i manju snagu.
da fabrike razmsljaju kao ti danas bi se voziti motori recimo 2.0 16V sa 70ks a turbine nikad nebi ni ugradjivali niti bi postojale jer to sve skrajuje vijek motora ako gledas iz tvoga ugla
ovdje se ne bi bas slozio oko razmisljanja, jer danasnji motori i motori od prije 20 god se znatno razlikuju prema nacinu izrade, samim tim i kvalitetom
mislio sam na motore danasnjice...
uzmi recimo 1.9 tdi 130 i 150 ks,jel znas u cemu je razlika ?
uzmi CDI 280 i CDI 320 ista stvar je i tu...
uzmi 2.0d bmw motore...
zasto fabrika iste motore prodaje u razlici od 50 ks ???