KIA servis (Tuzla) prodaje Shell ulje po 28KM/L takodje. Jos su mi nasuli Shell helix ultra ECT specifikacije ACEA C3 (low SAPS, HTHS index 3,5), iako je prepiruceno za moj motor ACEA A5 (full SAPS, HTHS 2,9) (shell hellix ultra AF), ili bar da su uzeli isti HTHS index, pa neka je i lowSAPS - ACEA C2 (low SAPS, HTHS 2,9) (shell heli ultra AP-L). Zato vise ne servisiram u ovlastenom, vec sam sebi. Nece motoru biti nista od C3 ulja, ali kada vec masno placam, pa de naspi ono sto sam prepoucujes. Osim svega toga, nasuli mi 1cm preko max linije. Morao ispustiti 300ml kad sam dosao kuci (kapacitet je 3,3L kada se mijenja). Nece motoru biti nista opet za 300ml viska, ali kad vec uzmes fine pare pare za 1,5 sati posla za promjenu ulja (koju realno mozes uraditi za 0,5 sati, ali eto) uradi bar kako treba. Hvala na garanciji od 7 godina, ali ako cu nakon 7 godina unistiti motor nemarnim servisima, onda cu radije raditi sam sebi po PS-u, i duplo kraci interval zamjene, 4x manje para opet.
Toyota je fer. 5 godina garancije, besplatni servisi. Kad vec dajes 30.000+ KM za auto, sta je 4L ulja i filter jednom godisnje za dealera?