BMW M dual-clutch mjenjac

BMW M dual-clutch mjenjac

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Legend
BMW_DSG_01.jpg


Uporedo sa najavom novog BMW M3 kabrioleta, dolazi i vijest o prvom dual-clutch mjenjackom sistemu, koji bi kako se najavljuje trebao uporedo da pojavi u M3 Coupe i Sedan. BMW je napravio veliki iskorak sa uvodjenjem sedam-brzinske verzije sve popularnijeg mjenjava ciji dizajn obecava optimalno mijenjanje brzina i brze ubrzavanje (brze nego kao kod konvencionalnog sest brzinskog mjenjaca), ali u isto vrijeme i znacajnu ustedu u potrosnji goriva, tako da je to na papiru bezgresna kombinacija.

Mjenjac je povezan sa M3 Drivelogic sistemom i njegovih jedanaest elektrosnki kontrolisanih upravljackih programa. Postoji pet programa za automatsku izmjenu brzina i sest za manuelno mjenjanje ukljucujuci launch control sistem. Kada je u manuelnom modu, vozac ima opciju da mjenja brzine koristeci takozvani "gearstick" ili koristeci se sa tipkicama smjestenim na upravljacu-volanu. Desna polugica koristi za mjenjanje u veci stepen brzine, a lijeva u nizi.

M mjenjac sa duplim-kvacilom i sa Drivelogic sistemom u kombinaciji dvije mjenjacke komponente, nalazi se u standardnom kucistuin koje nije nista vece niti teze od standardnog.

Veoma impresivno od BMW-a


Pise:
dk*
Fotografija:
bhtuning arhiva
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top