BMW i NISSAN u "M" ratu

BMW i NISSAN u "M" ratu

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Pravo na korišćenje slova „M“ u oznakama automobila je prouzrokovalo pravi mali rat na teritoriji Velike Britanije. Zaraćene strane su BMW i Nissan. Šta „M“ znači za bavarsku marku je poznato i tu je suvišno trošiti reči. „M“ je BMW-ova skraćenica za Motorsport, i egzistira na performantnim modelima već više od 30 godina.
Međutim Nissanova divizija Infiniti je prvi put 2006. krenula sa oznakom „M“ u okviru promotivne kampanje za nove, luksuzne limuzine sa oznakama M35 i M45. Naravno, BMW je reagovao sa tvrdnjom da je za stvaranje imidža svojih najjačih modela potrošio 260 miliona dolara.
Došlo se i do suda, sa tužbom zbog kršenja prava o zaštićenim znakovima. Po presudi iz 2006. BMW nije pretrpeo nikakvu štetu Nissanovim potezom, mada je priznat značaj kojeg oznaka ima kada je u pitanju BMW-ovo nasleđe i tradicija. Ovih dana je došlo i do epiloga čitavog slučaja.
Britanski sud je zaključio da Nissan jeste kršio zakon, međutim mnogobrojni svedoci su tvrdili da im sporno slovo nije smetalo da razlikuju BMW od Infinitija, tako da je konačan zaključak suda da BMW nije imao nikakve posledice poput gubitka novca, pa stoga ne može ni dobiti odštetu.
Tu nije kraj, jer su i Nemci i Japanci priložili sudu žalbe, te nastavak sledi...

62stbnq.jpg
 
Putovanja.ba
Administrator
RE: BMW  i NISSAN u "M" ratu

BMW izgubio bitku oko slova M

Nakon što je prije nekoliko mjeseci u Kanadi njemački proizvođač dobio parnicu u kojoj je zahtjevao da se Nissanu zabrani upotreba slova "M" ta je odluka nakon žalbe ukinuta od strane višeg suda
Isprva Bavarcima nije previše smetala činjenica da će Nissan upotrebljavati oznaku 'M' za svoje Infiniti modele M35 i M45, no kad je japanski proizvođač počeo s oglašavanjem slogana "the M is coming" tj. "M dolazi" u BMW-u su odlučili poduzeti neke pravne korake.

U oba postupka BMW je zastupao tezu kako oznaka M pripada njima i predstavlja zaštitini znak njemačke komapnije. To da ga koristi proizvođač "slabijih i jeftinijih" automobila može im samo štetiti.

Kanadski Savezni žalbeni sud je odbio priznati povredu intelektualnog vlasništva i BMW-u ostaje žaliti se Vrhovnom sudu ili postići dogovor s Nisanom.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top