Ne znam da li je iko imao sličnu situaciju ali me poprilicno poceo da brine bijeli dim iz izduva pri paljenju. Zanimljvo je da nekad ima dima a nekad nema nista. Zapusi samo pri paljenju, posle je sve perfektno. Auto ide dobro i trosi normalno.
U pitanju je BMW e60 520i 2005. godina i ima ugradjen LPG prije nekih 15-tak hiljada kilometara. Za nekih 9 000Km potrošio je skoro litar ulja. Posto je ovo prvi put da vozim Svaba, ne znam je li to ok tako ?
PROBLEM JE RIJEŠEN !!!
U pocetku sam mislio da sam problem rijesi tako sto sam nasuo malo gusce ulje, medjutim nakon ponovnog forsiranja sam vidio da problem nije rijesen.
Tragao sam dalje i dosao do saznanja da je u pitanju separator uljnih para, koji je standardni problme M54 Motora kod BMW-a, odnosno to je problem i dizela kao i benzinaca.
Separator je zamjenjen, U Tomicu sam dio kosta 96KM, ruke kod majstora 40-tak. Bitno je jos provjeriti da li su cjevcice koje idu sa separatora zapusene ili napukle zbog velike izlozenosti toploti.
Simptomi za los odnosno zacepljen separator ulja su:
Pusenje bijelog i plavog dima pri paljenju ili posle forsiranja auta na malo vecim obrtajim.
Povlaci vakum na čep od ulja, tako da kad pokusate da otvorite čep u toku rada motora čuje se sistanje zraka.
"
"
Sipka od ulja se tesko vadi jer je taj vakum isto tako zakuca u kucuste.