Automobili će nestati iz Hamburga do 2034.godine

Automobili će nestati iz Hamburga do 2034.godine

Član
hamburg.jpg

Gradske vlasti Hamburga su saopštile plan po kome će do 2034. godine biti zabranjen pristup automobilima gradskoj zoni.

Ovaj ambiciozni plan je u stvari deo većeg plana o urbanom razvoju koji se zove "Green Network". Osim što će biti zabranjen ulazak u grad sa automobilom, "Green Network" predviđa da 40% Hamburga bude prekriveno parkovima, igralištima, vrtovima, rekreacijskim zonama i grobljima. Portparol grada Hamburga Angelika Fritsch izjavila je da će “za 15-20 godina biti moguće istražiti grad samo pešice ili pomoću bicikla”.

Osim što će Hamburg postati tiši, zeleniji i generalno prijatniji za život, cilj projekta je da se smanji emisija CO2 kako bi se sprečile buduće poplave. Naime, u proteklih 60 godina prosečna temperatura je porasla za 1.2 stepena Celzijusa, što je dovelo do povećanja nivoa mora za 20 cm.

Protivnici “Green Network” plana su mišljenja da bi tih 40% područja bilo pogodnije za poslovni razvoj, kao i za nove stambene projekte, ali Sven Schulze iz hamburškog Instituta za međunarodnu ekonomiju tvrdi da će i zeleniji Hamburg doneti ekonomske prednosti, jer će takva koncepcija privući visokoobrazovane i sposobne ljude.
 
"Naime, u proteklih 60 godina prosečna temperatura je porasla za 1.2 stepena Celzijusa, što je dovelo do povećanja nivoa mora za 20 cm."

Šta seru, Zemljina klima ima svoj ciklus zagrijavanja i hlađenja i na to ne može nitko utjecati.
Druga stvar je smog i zagađenost zraka u središtima velikih gradova.
 
Član
Zato će Sarajevo ukinuti parkove i ostale zelene površine. Bit će samo šoping centri povezani sa stambenim zgradama mrežom pasaža i podzemnih garaža, a ono malo trotoara bit će rezervisano za parkiranje službenih audija sa propusnicama kojekakvih institucija.
 
Član
"Naime, u proteklih 60 godina prosečna temperatura je porasla za 1.2 stepena Celzijusa, što je dovelo do povećanja nivoa mora za 20 cm."

Šta seru, Zemljina klima ima svoj ciklus zagrijavanja i hlađenja i na to ne može nitko utjecati.
Druga stvar je smog i zagađenost zraka u središtima velikih gradova.
Šta ti misli da unatoč tome što zemlja ima svoje cikluse zagrijavanja i hlađenja, globalno zagrijavanje nema veze sa smogom i onečišćenjem okoliša? Ja pak mislim da ima i logično da žele naravno smanjiti razinu zagađenja u gradu, a prvenstveno da podignu svijest ostatka Države/svijeta na postizanje istog, jer su valjda i sami svjesni da samo oni nemogu spriječiti globalno onečišćenje a ni zagrijavanje...
 
A ja tebe pitam šta je sa avionima, brodovima, i općenito tvornicama (industrijom), svi seru o autima kao zagađivačima, po tome bi trebalo ugasiti cijeli suvremeni motorizirani svijet i ugasiti sve što ispušta bilo kakav CO i vratiti se drvenim kolibama, zaprežnim (drvenim) kolima i konjima...
Samo automobili zagađuju svijet, kako da ne :mad:
 
Član
Slažem se sa prvim djelom tvoje poruke, nitko, ili se skroz slabo govori i radi na zagađenju koje proizvode brodovi, avioni i industrija općenito, ali nemoj me zezat, pa neproizvode automobili kisik?! Ja ne govorim o gašenju čitavog modernog sustava, već samo o njegovom ekonomičnijem i ekološkijem korištenju. Nema ništa loše u tome što veliki gradovi ograničavaju kretanje vozila kroz stroge centrove i potiču korištenje javnog prijevoza...
 
Ni ja ne kažem da ne treba to pokušati promjeniti, svaki veliki grad je užasno zagađen, ali kad se govori o toj zagađenosti na globalnoj razini, spominju se isključivo automobili ili eventualno nuklearni otpad, pa sad ti usporedi te dvije stvari po važnosti. To mene živcira.
 
Top