Super Moderator
Faya_M5 je napisao(la):@allroad: kao prvo, M5 ima u izvedbi s klasicnim 6-stepenim mjenjacem, kojeg bi ja uvijek uzeo, prije onog "cuda tehnike" 7-stepenog SMG-a (ili kako mu je vec naziv) sto brzine mijenja za basnosnovnih 20 ms na najbrzem rezimu rada...dzaba kad nema meraka s medjugasom, kad ga u nizu puknem, pa ja kontrolisem kolko ce trznut i to...nema toga, tamo sve elektronika radi...
isto i ono za automatski parking...pa meni se merak parkirat, ne bi to nikad uzeo...ti svi mjenjaci su izmisljeni za one koji ne znaju vozit, sam ti automatic potice iz amerike (citaj, pravljen za glupe amerikance)...dok je manual, manual, nikad nece izac iz upotrebe...
pa naravno da ima manual M5 znam to to je izbaceno cini mi se ako nije tek dvije godine poslije izlaska M5-ice... samo sto on ne salta brzinu u 20ms jer formula salta u 30ms :lol:
onaj mjenjac u M5 nije narocito brz... DSG je brzi duplo al onaj u M5 ne brzinu ne salta glatko ko vecina manuala vec tako jako da trga kardan... bas cu nac na youtube jedan clip sa M5 kako skripi u cetvrtoj brzini na autoputu :lol:
VR6Boki je napisao(la):Vjecna dilema, automatik vs manualac. Sve je stvar ukusa, kada je rijec o maloj jurilici, ja vise volim manualac. Naravno ako je dobar manuelni mjenjac, ako je kakav kao kod Opela spor i ruzan za koristenje, radje cu onda automatik. Znaci negdje do kompaktne klase bi uzeo manualac, a preko toga i automatik dolazi u obzir. Automatik lako razmazi covjeka, pa u voznji ima vise vremena za druge aktivnosti. Ljetos ja se penjem na Bjelasnicu u BMW-om X3 2.0D automatik - jednom rukom drzim volan, a u drugoj jedem sladoled na stapicu. Sa manualcem bi to izveo malo sutra, kad ima kamaru krivina i stalno moras saltati.
Uz to, primjetio sam da sam sa automatikom uvijek brzi u gradu pri kretanju sa semafora nego sa manualcem. Samo poklopis gas, on sve odradi. No opet, ako hoces voziti automatika kao manualca, u gradu moras ubaciti na ono rucno saltanje. Npr. auto ispred tebe koci, u traci do koja je slobodna iza ide jedan auto jako brzo, ako si u automatskom modu, ti nagazis gas, dok on presalta nize auto je vec preblizu i ne mozes se ubaciti izmedju. Toga sa manualcom nema, znas npr. da si u drugoj brzini, tacno znas kako ce auto povuci i sasvim se sigurno ubacis i nastavis dalje. Takodjer za voznju kakvom brdskom cesticom manualac ima vise cari od automatika. Jer saltanje sa dobrim mjenjacem je jedan od uzitaka
U praksi izmedju automatika i DSG mjenjaca gotovo da nema nikakve razlike, posebno u automatskom modu. Jedina razlika je u zvuku, ostalo je prekticno isto. Kod nekih automatika doduse, kad ubrzas pa pustis gas, mjenjac isto kao da prebaci u ler, pa se stvara neki osjecaj odvojenosti od ceste. Toga kod DSG-a nema...
pa boga mi noviji automatici tako brzo rade ''kick down'' da se bez problema ubacis u traku koju hoces... nego jos jedna razlika je potrosnja... donedavno su auta sa automatic mjenjacem trosila vise oko 10-20%
the_sibi je napisao(la):No sikiriki, ja samo kazem to, sto sam dozivio - a to je da sam vozio SMGII u M3 (koji sam pravi medjugas), a ne iz google
Ajd posto si ti pametni, have a nice day
PS: Mozes mi naci sliku da vidim M5 E60 sa manual gearbox?
ima druze novi M5 sa manualnim mjenjacem uveden cini mi se 2 godine poslije izlaska M5.. i ja sam to davno cito..
moze se praviti medju gas sa tiptronic mjenjacem a posebno sa SMG...
evo dokaz
http://www.youtube.com/watch?v=PABZuqcvG3A
i evo jedan sto skripi u trecoj ne mogu nac onaj na autoputu jbg
http://www.youtube.com/watch?v=g7d0IgpiYgQ&feature=related