Evo da i ja predstavim svoju autokozmetika opremu
. Kako na sta naletim tako i kupim, citam po forumima preporuke i sl. Problem je sto u BiH malo toga kvalitetno se moze naci. Praktikujem metodu pranja dakle sa dvije kante.
Pa da krenem.
Za gume:
Kupio u Bingu, posto nisam koristio druga sredstva za gume ne mogu uporediti, nista specijalno sjaj traje par dana. Neki dan sam kupio popularni Belfton pa cemo vidjet kako ce se pokazat. Negdje sam procitao da glicerin NIJE DOBAR DUGOTRAJNO ZA GUME. Svi ovi proizvodi imaju neki postotak glicerina, al mislim da cisti glicerin nije pametno koristit jer izbjeli gubu i guma izgleda kao stara.
kad smo kod guma, sredstvo sam nanosio obicnim kistom za farbu, ali sad sam narucio spuzvicu namjenski za to sa eBay-a 1.7$
, pa cemo vidjet:
U potrazi sam za IPA-om, izopropilnim alkohol gledao sam u apotekama ne mogu da nadjem, pa ako neko ima ideju gdje bih mogao kupiti neka javi. Mjesat cu ga sa destilovanom vodom kako bi uradio pripremu za vosak. Destilovana voda spremna :-D
Sto se tice automirisa, probao sam razne, najvise sam zadovoljan sa Ambipurom (u Bingu oko 8 km). Traje dosta dugo, ali na suncu se zna desiti da izlapi:
Probao sam i ove jeftinije ali nisam zadovoljan prekocite ih u sirokom luku, kao kopija Ampipura ali ni blizu, izlapi za par dana:
Za sredstvo za skidanje insekata koristim Nigrin, ima u Bingu cijena ne sjecam se nije skupo, dobro odradi posao i ne ostavlja nikakve tragove po laku, bitno je samo odmah isprat. Mislim da je ovo najbolji Nigrinov proizvod koji u potpunosti odradi posao
takodjer, uzeo sam i ovu spuzvicu namjenski za to, pospricam Nigrinom i obrisem spuzvom:
Sto se tice sampona, koristim Alfacare, cijena oko 10-ak ako se sjecam, fino i mirise, zadovoljan sam:
Takodjer, imam i ovaj Nigrinov sa voskom, nisam zadovoljan tj ne daje nista da bih mogao reci "wow". Vosak se i ne primjeti. BTW, procitao sam da sampone sa voskom treba izbjegavat:
Sto se tice spreja za instrument tablu tj interijer, koristim Alfacare:
lijepo mirise, brise i sjaji se. E sad, citao sam, a i na ovom forumu, da vam se desava da bude vise prasine nakon koristenja ovakvih sprejeva. I meni se desava tako da razmisljam o nekim alernativnim rjesenjima, ne znam sta preporucujete? Svakako da prije nanosenja spreja obrisem vlaznom jelenskom krpom pa tek onda sprej. Za krpu sam kupio namjensku Nigrin njeznu krpu koja je napravljena bas za ovo:
Materijal je "cudan", nije ni cisti mikrofiber ni pamuk ni plis, nekako sve to izmedju. Takodjer, probao sam i Suncev sjaj nista posebno.
Za interijej takodjer korisim Alfacare (za tapacirung, vrata i sjedista):
Mogu reci da tapacirung lijepo ocisti, za sjedista i nije bas nesto. Ovih dana sam mislio cistiti sjedista detaljno, sta vi preporucujete? Citao sam da fax, Vanish Oxiaction ii kako se vec zove daje sjajne rezutate. Samo fino razblazit sa vodom. Mislim da Vanish moze bolje ocistit od bilo kojih ovih "namjenskih" sredstava.
Sto se tice voska, probao sam Sonax i Nigrin.
Sonax tvrdi vosak, oko 10 KM uzeo u AS-HONDASu , najjeftiniji Sonaxov, uopce nisam zadovoljan traje par sedmica i to je to:
probao i Nigrinov, smece:
traje do drugog pranja. E sa ovim proizvodom sam zadovoljan, Sonax Metallic Hochglanz platio oko 25 km al pola litra:
Ima malo voska, daje dubinu i sjaj autu. Steta je sto kratko traje ali milima mi je ovo stavit poslije pranja i izglancat. "Mlijecnog" je oblika, dakle nije kao tvdi vosak fino klizi i ima taj "miris" laka, boje. Dobra stvar.
Ovo sam uzeo na Stupu ona radnja sa autokozmetikom kod Vize, za antizamaglivanje sofersajbe, nisam ga ni probao, a platio sam ga 6-7 KM:
Sto se tice tecnosti za vjetrobransko staklo, svima bi preporucio ovaj Liqui Moly
kupljen u AS-HONDASu cijena mislim da je bila 10 km, razrijedi se sa vodom 1:100 dakle moze "vjecno" trajati:
Dakle, jako dobra stvar, milion puta bolja od jeftinih tecnosti koje mogu ostetit lak i ostave tragove na sajbi. Ovo pere momentalno dovoljno je samo malo naspricat i brisacima preci, citrus je i fino mirise. Mana je sto ne podrzava minuse pa nemojte zimi stavljat.
Sto se tice stakala, korisim ovaj neki kupio u Bingu Glasss Cleaner:
nije los, fino opere bocna stakla i daje "providnost" staklu ali se mora FINO isprat vodom jer ostavlja zute muzge ako se fino ne ispere.
Sto se tice felgi, kroma i aluminija, evo sta sam probao. Za felge korisim deterdzent Cerchi italijanska marka. Uglavnom, odradi posao, mana je sto ne pijeni pa treba vise "podmazat". Naravno mislim na alu felge.
Narucio sa eBay-a jeftino cetku za felge 1.5$ cekam da dodje.
Nedavno sam uzeo i skupo platio Meguiars "all Metal Polish". Nevjerovatna stvar, kada je bila zima rore i dijelovi od kroma su malo uhvatili "hrdje" mada to i nije hrdja vec masnoca. Ovo daje stvarno nevjerovatan sjaj kad se ispolira i obrise krpom i sto je najvaznije dugo traje! Odlicna stvar za aluminijske rore. Sto se tice kromiranih lajsni, mislim da na svakom autu se vremenom "uhvati" kamenac koji je nemoguce skinuti. Citao sam da su neki pokusali solnom kiselinom (sa vodom) i da su uspjeli ali kasnije to bude jos gore jer se bukvalno "skine" sloj kroma i onda to kasnije brze hrdja. Sa Meguiarsom sam "polirao" prednju masku tj lasjne na prednjoj maski, odlicno ispalo.
Probao sam i Nigrinov "Metall-Politurepaste". Bezveze, al je i kostalo 4-5 km.
Kupio u Bingu ahhahha :-D.
Ovo sam uzeo gore u Xenon shopu u Robotu na Hrasnom, nisam jos probao za plasticne dijelove karambolke (samo sto sam kasnije skontao da mi na autu ima vrlo malo plastike :-D). Nisam probao, volio bih ako neko ima iskustva da kaze kakvo je?
Ovaj Sonaxov sam probao i ne sjecam se vise kako je ispalo:
Platio ga 10 KM, dodje vrlo malo u ovoj bocici i nanosi se kao krema za cipele. Mada mislim da ne postoji proizvod koji plastiku moze osvjezit da traje jakoo dugo.
Sto se tice krpa, imam raznih za svaku namjenu. Nedavno sam uzeo veliku mikrofiber krpu namjenjenu samo za posusivanje, Monster Shine, skupo je platio:
Kod posusivanja se mogu napisati eseji. Nema cime nisam probao i nicim nisam zadovoljan jer ostaju muzge na osjetljivom crnom laku na Passatu. Sa ovom krpom sam mnogo zadovoljan! Mozete citavo auto posusit, a krpa opet ne bude skroz mokra, super kupi vodi i ne ostavlja muzge. Sto se tice raznih jelenskih i raznih jeftinih krpa za posusivanje, nicim nisam zadovoljan! Imao sam jednu bas dobru jelensku i s njom sam zadovoljan al izderala se i ne mogu vise nigdje da je nadjem. Ono sto me je iznenadilo je da ovaj peskir ne ostavlja muzge ni na staklu, a svaka koju sam koristio redovno ostavlja barem sitne tragove.
Za glancanje poslije voska koristim Sonaxovu mikrofiber krpu, ok krpa:
Imam tu jos nekih obicnih mikrofiber krpi i jelenskih.
Narucio sam preko ebay-a pet komada super povoljno za 2.13$ (svih pet komada!):
Velicina 30x30 cm.
Sto se tice rukavice za pranje, imam ovu jeftinu sa eBay-a:
nije ona losa, al nije "to-to". Ne moze da pjena ostane na spuzvi, imam osjecaj kao da vodom perem auto, a ne samponom. Uzeo sam neku od ovcije vune sa eBay-a cekam da dodje mislim da bi trebala biti za dvije klase bolja od ove. Naravno, niposto prati spuzvom!
Za nanosenje voska koristim finu spuzvu tj najfiniju platio 10 km u prodavnici gdje se prodaju lakovi:
Odlicna, fino rasporedi ravnomjerno vosak. Al ovo je za polir masinu pa tesko "stane" u ruku, pa sam uzeo manje sa eBay-a dodje 12 komada 1.5$, al ni priblizna kvaliteta kao ova gore:
Sto se tice poliranja, nisam polirao al imam ovu pastu nasao negdje u garazi, ako neko ima sta reci bio bih zahvalan:
I naravno neizostavni WD40 za sve namjene:
na youtube
sam gledao kako lik sa WD40 skida ogrebotine, probao sam i nije lose, u principu on "ocisti" ogrebotinu ako ste zakacili za drugo auto i "nanijeli" tudje boje itd.
Za kraj sam ostavio vosak Soft99 Fusso Dark, toliko hvaljen po forumima to je nevjerovatno, odmah sam narucio platio 60 km cekam da dodje, navodno nema boljeg voska, znaci cudo od voska! Jedva cekam da dodje
BTW. Ako neko zna kakva je ova kineska navodno 3M glina sa eBay-a, narucio sam al nisam nikad glinirao auto, jel matira? Kao lubrikant sam mislio koristii autosampon sa vodom, navodno samo treba dobro podmazivati.
I na kraju, sve zajedno
Toliko za sada