evo sad s mora a vidim interesantna tema
ja se slazem da pravila moraju postojati da bi se odrzao kakav takav red pogotovo sa sistemom takmicenja kakav mi primjenjujemo (vremenski index).
kada bi isli na fer i posteno, svi bi morali cekati zeleno svjetlo na semaforu i tek onda krenuti i to bi bile reakcije oko 0,8 u najboljem slucaju a nerijetko i preko 1 sec..
eh sad, naravno da su vozaci praksom stekli osjecaj kada mogu krenuti a ispostovati zeleno svjetlo ali je vec taj nacin svojevrsni rizik.. ako sad neko jos vise ide na noz i pokusava time sebi obezbijediti prednost od samog starta i to na kraju ne upali vec se okine prerano celija i semafor izbaci RL, onda ne vidim razlog zasto bi taj neko bio za to jos i nagradjen peharom ukoliko se radi o finalnoj voznji..
moze nama s vremena na vrijeme biti zao za ovog ili onog takmicara koji je na takav nacin izgubio (cak i zasluzen) pehar, ali s druge strane RL je na neki nacin isto kao i probijanje klase.. jedan takmicar izgubi regularno od drugog, a taj drugi u sljedecem krugu probije i gubi pravo takmicenja u toj klasi.. onaj prvi je regulano ispao, bez obzira sta je drugi dalje napravio.. isto tako i RL u prvom krugu znaci iskljucenje iz takmicenja, a isto to vazi i za finalni krug. omoguciti nekom da uprkos RL dobije nagradu tj. pehar je automatski na stetu ostalih takmicara u klasi koji su postovali to pravilo i mozda zbog losije reakcije izgubili trku.
to je moje misljenje...
pozz