Alkotest pijane vozače sprečava da sjednu za upravljač i izda ih vlasniku

Alkotest pijane vozače sprečava da sjednu za upravljač i izda ih vlasniku

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Član
Ako je vozač alkoholoziran, prekinut će strujni krug za pokretanje kamiona i onemogućit će mu polazak. Digitalno će spremiti sve potrebne činjenice: vrijeme pokušaja, izmjerene promile i film kojim se vozača ne samo identificira nego se može i na temelju ponašanja ocijeniti stupanj alkoholiziranosti.

alkotest-pijane-vozace-sprecava-da-sjednu-upravljac-izda-ih-vlasniku-slika-13931




Vjerovali ili ne, i japanski vozači kamiona piju. To je veliki problem pa se privatna tvrtka Toyota, najveći proizvođač cestovnih vozila na svijetu, time odlučila pozabaviti o svom trošku.

Predstavili su digitalni alkotest, uređaj kojim će, pokusa radi, opremiti nekoliko kontingenata kamiona koje prijevoznici "flotno" kupuju od proizvođača Hino Motorsa, u većinskom vlasništvu Toyote.

U svaki kamion
Uređaj je neka vrsta "prethodnog" tahografa. Sastoji se od alkotestera na dah i digitalne kamere. Vozač koji kamionom kreće na put najprije mora dahnuti u uređaj veličine telefonske slušalice. On će mu, dakako, izmjeriti alkoholne promile i ako je sve u redu, dopustit će mu da pokrene motor.

Ako je vozač alkoholiziran, prekinut će strujni krug za pokretanje kamiona i onemogućit će mu polazak. Digitalno će spremiti sve potrebne činjenice: vrijeme pokušaja, izmjerene promile i film kojim se vozača ne samo identificira nego se može i na temelju ponašanja ocijeniti stupanj alkoholiziranosti.

Pokaže li se uređaj djelotvornim te bude li u njegovoj uporabi statistički zanemariv udio pogrešaka koje je skrivila tehnička nesavršenost uređaja, tvrtka će predložiti vladi da se takav uređaj ugrađuje u svako novo teretno vozilo.

Posao u opasnosti
- Vjerujemo da teret uklanjanja opasnosti od alkoholiziranih vozača na cestama, najprije među profesionalcima, treba prebaciti s policije na vlasnike vozila. S ovim uređajem vjerujemo da bi trezveni vozači trebali biti zadovoljni, a skloniji alkoholu, ako se ne poprave ili izliječe, doveli bi sebe u opasnost da izgube posao - rekao je Fujio Cho, potpredsjednik Toyote.

Autor: Miroslav Ambruš-Kiš
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top