Alfa Romeo-Kamal

Alfa Romeo-Kamal

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Početnik
Alfa radi terenac. Alfa i terenac... Koliko god puta ponovili ovu tvrdnju zvuči nam gotovo nestvarno. Prije samo pet godina ovakva bi tvrdnja naišla na sarkastičan podsmijeh – Alfa i terenac, nema šanse – no vremena se mijenjaju pa tako i legendarna talijanska Anonima Lombarda Fabrica Automobili iz Milana. Uostalom, ako je jedan Porsche napravio vlastiti SUV zašto onda ne bi i jedna Alfa?

Moderna Alfa Romeo, a pritom mislimo na buđenje iz mrtvih koje je započela genijalna 156-ica, ponovno se nametnula kao prilično ozbiljna automobilska kompanija. Pravo vodstvo vratilo je slavnu Alfu u ligu najpriznatijih auto kompanija koje ne prestaju nizati nove modele i nove tehnologije. Trenutno su svjetski hit SUV vozila i tu je Alfa pronašla svjetlu točku. Ona se zove Kamal. Prvi je korak naravno, studija koja je prilično neočekivano bljesnula na auto salonu u Ženevi 2003. Iako je prava svjetska senzacija bio model GT Coupe gotovo svi posjetitelji i novinari vizualno su uživali u zaista fantastično dizajniranom SUV-u.
2njyolt.jpg

O dizajnu bilo koje Alfe ne treba puno pisati. Zašto? Jednostavno, Alfa se gleda i uživa. Zato "klikajte" na slike i uživajte u stylingu koji očarava. Mislite kako pretjerujemo, no po nama je dizajn modernih milanskih skulptura na kotačima jednostavno savršen, a na vama je da to podržite ili da prestanete čitati hvalospjeve. Sve u svemu i na Kamalu su dizajneri utjelovili najbitnije, prepoznatljive detalje s aktualnih modela. Klasična trokutasta maska "razbija" veliki usisnik zraka s kromiranom ukrasnom letvicom. Svjetla izgledaju prilično opako, onako kako Alfa i zaslužuje. Stražnjica asocira na 147-icu, no nas je Kamal najviše osvojio bočnom projekcijom. Sexy, agresivno, smireno, tečno, oštro, blago – sinteza različitog… Jednostavno savršeno!

Kamal je u stvari fuzija različitih tipova vozila. Kombinira off-road mogućnosti jednog SUV-a (Sport Utility Vehicle) sa zadovoljstvom u vožnji svojstveno za Alfu. U isto vrijeme Kamal nudi i praktičnu, multi-funkcionalnu putničku kabinu tipičnu za MPV (Multi Purpose Vehicle) vozila zahvaljujući inteligentnom pristupu u konstruiranju kabine i raznim opcijama pomicanja sjedala. Sve to upakirano je na nepogrešiv Alfa Romeo način kojeg potpisuje Arese Centro Stile. Drugim riječima Kamal budi emocije, pretvara vožnju u užitak, a vas u hedonistu koji živi život do kraja. Na sanskrtskom ‘Kamal’ označava crvenu boju, dok na arapskom isti termin znači ‘savršenstvo’, kao i ‘sintezu suprotnosti’. Vozilo je to koje se može smjestiti u europsku metropolu, nedostupne krajolike, kao i u pustinju. Kamal nadahnjuje, pruža zadovoljstvo u vožnji, potiče želju za životom i zadovoljava potrebu za nesputanom slobodom bez obzira na dob i spol.
a2uj9v.jpg

Buduća Alfa SUV bi trebalo da koristi modifikovanu platformu Alfe 159, što znači da će paleta motora obuhvatati agregate sa 4 i 6 cilindra. Među njima se izdvajaju 3.2 24V V6 motor sa 250 konja, kao i manji 2.2L benzinac i petocilindrični turbo-dizelaš. Alfa će najvjerovatnije svoj novi SUV ponuditi u varijantama sa troja i petora vrata, a konkurenciju će joj činiti BMW X3, Audi Q5 i Mercedes GLK. Sem novog SUV vozila, Alfa Romeo će svoju paletu uskoro obogatiti i drugim novim modelima, kao što su Mi.To (zvanična promocija će biti sljedećeg mjeseca) i nasljednikom aktuelne Alfe 147, koji će se pojaviti naredne godine. U planu je također da se od 2009/2010. godine u automobile ove italijanske marke počne sa ugradnjom start-stop sistema.
a2air8.jpg

kdahzd.jpg
 
Član
definitivno je nesto novo,nije vidjeno,bar ne u svijetu SUV-a...e sad...izgled....hmmm...nije me ni odusevila ni razocarala...osrednje
 
Član
Nesto fali, inace zamisao je predobra sto se dizajna tice, ali mislim da ipak terenac/SUV treba imat malo neobrusene muske crte, a ne previse jajasto i zaobljeno...ipak se to smatra muskom kocijom ;)
 
Član
tibor987 je napisao(la):
Nesto fali, inace zamisao je predobra sto se dizajna tice, ali mislim da ipak terenac/SUV treba imat malo neobrusene muske crte, a ne previse jajasto i zaobljeno...ipak se to smatra muskom kocijom ;)


Slazem se sa tobom ..nekako je previse zaobljena
 
Član
a ev sad gledam ova zadnja vrata,dolje,gdje prolaze noge kad ulazis i izlazis je preeeeeevise usko:icon_confused:
na racun dizajna zrtvovali prakticnost:icon_rolleyes:

i ova crvena nije ista koa ove na ostalim slikama:icon_rolleyes:
retrovizori,steka na zadnjim vratima,bocni zmigavci,blatobrani:icon_rolleyes:
 
Član
Ovo je koncept, predstavljen prije par godina. Kako ce izgledati serijska varijanta jos se ne zna, svi ocekuju da ce liciti na koncept, sto i ne mora biti potpuno tacno...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Top