Akcije KAMEN i KUM razbile auto-mafiju

Akcije KAMEN i KUM razbile auto-mafiju

Član
Početkom 2011. godine pokrenuta je do sada najveća policijska akcija usmjerena protiv organiziranih kriminalnih grupa koje su se bavile krađama vozila, krivotvorenjem dokumenata, daljnom preprodajom auto-dijelova te drugim nelegalnim aktivnostima.

Koordinirano djelovanje više policijskih tijela i Tužilaštva BiH, ujedinjeno pod kodnim nazivom KAMEN, donijelo je izuzetne rezultate na terenu.

- U okviru Tužilaštva BiH tada je otvorena je istraga protiv većeg broja osoba za koje se u tom momentu smatralo da učestvuju u izvršenju krivičnih djela. Formiran je operativni policijsko-tužilački tim koji su sačinjavali MUP-ovi RS, FBiH i Kantona Sarajevo, i taj tim je za kratko vrijeme rasvjetlio ogroman broj slučajeva otuđenja putničkih motornih vozila- kaže Oleg Čavka, tužitelj Tužilaštva BiH.

Edin Vranj, zamjenik načelnika Sektora kriminalističke policije Federalne uprave policije, ukazuje na neke od rezultata akcije.

- Akcija „Kamen“ se pamti i po činjenici da je u jednom danu privedeno 40 osumnjičenih osoba. Ova kriminalna grupa je surađivala sa još tri kriminalne grupe u našoj zemlji. Oni bi nastavili sa krađama automobila, da ih mi nismo spriječili u tome - pojašnjava Vranj.

Milan Božić, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova KS, kaže da su uhapsili 11 izvršilaca, a i najveći broj ukradenih automobila su oduzeli službenici MUP-a KS.

Činjenica je da je nakon „Kamena“ značajno opao broj krađa automobila na području KS.

Početkom 2011. godine MUP KS je u saradnji sa centrima Javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i Trebinje, a po nalogu Specijalnog Tužilaštva Republike Srpske i Tužilaštva KS, učestvovao i u akciji KUM, usmjerenoj protiv organiziranog kriminala sa težištem na suzbijenje krađe vozila. I ova akcija potvrdila je važnost saradnje policija u borbi protiv auto-kriminala.

- Borba protiv auto-mafije, kao i svih drugih oblika organizovanog kriminala zahtijeva zajedničku akciju svih policijskih agencija koje djeluju na određenom području- naglašava Nebojša Popović, načelnik Sektora kriminalističke policije CJB Istočno Sarajevo.

Rezultati akcija KAMEN i KUM, kao i druge združene akcije doprinose zaštiti imovine građana BiH i povećanju općeg stanja sigurnosti u našoj zemlji.


http://www.bljesak.info/web/article.aspx?a=5073053e-e6c0-41f2-970b-ace47b1d4b17&c=a76d03e1-6e68-46ef-9626-00aa1c12c7ae


Bljesak.info
 
svaka cast krim policiji,rade svoj posao,naravno uvijek moze bolje ;)

ali neki dan citam da je jedan od kolovodja,mislim da mu je nadimak "beba" pusten na slobodu :smajli19:
 
Top