Acura / Honda NSX

Acura / Honda NSX

Putovanja.ba
Administrator
acura%2080.jpg

Dok smo proteklih meseci gledali zatamnjene teaser slike i teaser video priloge, Honda je definitivni, serijski primerak dugo očekivanog novog NSX-a danas i zvanično predstavila na sajmu automobila u Detroitu, i to pod sloganom "New Sports eXperience."

acura%208.jpg

Podsećanja radi, ova japanska kompanija je novembru prošle godine saopštila da je novi NSX već rasprodat na tržištu Velike Britanije i pre nego što je predstavljen definitivni automobil. Tačnije, do tada je u Velikoj Britaniji primljeno 100 narudžbina za ovog hibridnog sportistu, pa je time rasprodat sav raspoloživi kontigent iz prve godine proizvodnje namenjen britanskom tržištu. Zato su u Hondi u Velikoj Britaniji tada i prestali da primaju nove narudžbine za novi NSX koji u Veliku Britaniju inače stiže 2016.

acura%20801.jpg


acura%208011.jpg

Još ranije je saopšteno da će novi NSX kombinovati twin-turbo V6 motor (sada je poznato da ima oko 550KS), tri elektromotora, pogon na sva četiri točka i devetostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom.

acura%2080111.jpg


acura%20801111.jpg

Novi NSX je dugačak 4470 mm, širok 1940 mm, visok 1215 mm, međusovinsko rastojanje iznosi 2640 mm, dok su točkovi od 19 i 20 inča (gume 245/35Z R19 napred i 295/30Z R20 pozadi). U konstrukciji su inače korošćeni aluminijum, čelik visoke čvrstoće, ugljenična vlakna i ostali napredni materijali.

acura%208011111.jpg

U press saopštenju se između ostalog navodi i da novi NSX ima jednostavne i intuitivne komande, najbolju ergonomiju u klasi (ovde se posebno ističu sedišta), instrument tablu sa TFT displejem, kao i Integrated Dynamic System sa četiri moda (Quiet, Sport, Sport+ i Track).

acura%20801111111.jpg

Novi NSX će se inače proizvoditi u Acurinom Performance Manufacturing Centru u Ohaju, u prodaji na američkom tržištu će se pojaviti na leto 2015. godine, a tamo će se prodavati pod imenom Acura NSX (cena u SAD-u bi trebalo da iznosi oko 150.000 tamošnjih dolara).

acura%2080111111.jpg

Sem novog NSX-a u Coupe verziji, Honda će ovaj model predstaviti i u Roadster varijanti, mada se ovaj potonji ne očekuje pre 2017. godine.

Ivan Mitić – Autoblog.rs
 
Putovanja.ba
Administrator
Haj sto moram jest hibridni paradajz nego prave i hibridna auta :)
 
Član
Svidili se tebi ili ne, svjedoci smo sta pojedini rade i kakve su to brutalne masine u svakom smislu, sad ako su dodali taj el.motor i ocigledno da ima svoju svrhu i da necemu doprinosi,nije dzabe stavljeno i meni licno ne smeta iako sam i ja protivnik tih hibrida tipa prijus i ostala govna,al ovde je u pitanju nesto sasvim drugo, ja sam licno odusevljen 918 i p1 kao i vecina:) Onda drugo,mustanga spominjes i ovu NSX, ona je za njega svemirski brod u svakom smislu,bila i ostala i onda iz 91 a kamoli ova sto ce (nadam se :D ) i pokazati na mnogim stazama po svijetu. Volim i ja prvi tu izvornu kombinaciju sa manuelnim mjenjacem i slicno,ali znamo da su na hendlingu i ostalim parametrima uvijak bili daleko iza japanaca i evropljana.
 
Ma razumijemo se kolega, ali mene uopće ne fascinira ta svemirska tehnologija.
F50, Carrera GT, Noble M600, to su superautomobili koje volim pogledati na youtube-u :D
Analogni automobili. Isto tako, ostajem pri svom
da ni 20 ovih NSXova nije ravno jednoj Corvetti Z06 ili novom Shelby Mustangu.
Mogućnosti na stazi i sekunde su apsolutno nebitne.
 
Član
To se i ja slazem,mustang ako nista je unikatan i jedinstven i istrajni su u toj svojoj filozofiji americkih misicavih sirovih auta sa ogromnim viselitraznim motorima i mnogo nm,i paljenja guma,a ujedno su i preteski :) :D

ovaj video to najbolje pokazuje
 
Nisi baš uboo pravi video, jer obožavam i BRZ / GT86. Pipadaju istoj analognoj koncepciji samo u manjem pakiranju. :)
 
Član
Pa oni su odlicni :) Nego u nastavku videa ako si odgledao voznju po stazi,covjek kaze koliko je mustang jos uvijek tezak i nedovoljno upravljiv i upotrebljiv na stazi iako ima odredjenog napredka.
 
Putovanja.ba
Administrator
Ako niste znali :)

124718-acura%20nsx%201.jpg


Michelle Christensen, vođa projekta na spoljašnjem izgledu, je prva žena koja je vodila tim koji je radio na jednom superautomobilu. Ona se pridružila kolegama koji su radili na modelu za proizvodnju odmah nakon što je Acura predstavila NSX koncept na salonu u Detroitu, 2012. godine.

Ova 34-godišnjakinja kaže da je odrasla radeći na "muscle" automobilima zajedno sa ocem u San Hose-u, u Kaliforniji i da je rad u garaži presudno uticao na njen dizajnerski stil.

Glavni zadatak na dizajnu je bio da se ostane veran ideji realizovanoj na konceptu. Neobičan izvor pogona, sa twin-turbocharged V6 motorom, tromotornim plinsko-električnim hibridnim sistemom i pogonom na svim točkovima, otvario je nove mogućnosti da se automobilu doda više „mišića“ i slobode u kreiranju dizajna.
 
Top