10 savjeta za štedljiviju vožnju

10 savjeta za štedljiviju vožnju

Član
Iako mislim da je općepoznato, ali eto nek se nađe ipak:

1. Redovno održavajte vozilo

2. Izbjegavajte kratke, nepotrebne relacije – spojite odredišta

3. Ne opterećujte bespotrebno vozilo – izvadite teže stvari, smanjite otpor zraka (uklonite krovni nosač kad više nije potreban)

4. Provjeravajte tlak u guma – slabije napumpana guma povećava potrošnju

5. Vozite na niskim obrtajima, ranije prebacujte u viši stupanj

6. Dosegnite željeni tempo vožnje i držite ga – ne ubrzavajte i ne kočite bespotrebno

7. Prilikom duljih čekanja (cca više od 30 sekundi) ugasite motor

8. Prilikom zaustavljanja (npr. semafor) vozite u brzini, ne s pritisnutim kvačilom

9. Ne palite nepotrebno razne uređaje koji povećavaju potrošnju – klima, grijač
stakla, grijač sjedišta itd.

10. Ne vozite s otvorenim prozorima – strujanje zraka smanjuje aerodinamiku

Član
Ne znam konkretno o kojim brojkama se radi ali očito postoje.. Primjer za to je frka koja se digla oko svjetala što se moraju paliti po danu, rečeno je da to povećava potrošnju, što i jeste istina. Ako samo paljenje svjetala povećava potrošnju onda sigurno da i ovi ostali faktori imaju utjecaj

Početnik
pa vjeruj da sam i ja o tome razmisljao jer dok je auto upaljeno koristi alternator za snadbijevanje el energijom i samom cinjenicom da vise trosi el energije znaci da mu je vece optereenje i to,znaci da ipak ima logike,sve u svemu nisu lose ove stavke gore nevedene,,thx na infu

Član
Schumi je napisao(la):
Iako mislim da je općepoznato, ali eto nek se nađe ipak:

1. Redovno održavajte vozilo / pokvareno vozilo sa krepanim motorm najmanje trosi, dakle pada u vodu

2. Izbjegavajte kratke, nepotrebne relacije – spojite odredišta / Mostar ima 25m s kraja na kraj, cura mi po lijepom danu gura auto

3. Ne opterećujte bespotrebno vozilo – izvadite teže stvari, smanjite otpor zraka (uklonite krovni nosač kad više nije potreban) / Najteza stvar u autu sam ja sa 115kg, i kad mene nema za volanom auto zaista manje trosi...doduse ne ide nigdje ali eto...

4. Provjeravajte tlak u guma – slabije napumpana guma povećava potrošnju / tocno je ovo do kosti, kao i dobro napumpana cura sto trosi vise

5. Vozite na niskim obrtajima, ranije prebacujte u viši stupanj / pokusao sam ovo, ali mi auto trza kad polazim u trecoj..ne ide ni ovo

6. Dosegnite željeni tempo vožnje i držite ga – ne ubrzavajte i ne kočite bespotrebno / radio sam ovo prosli tjedan, nazalost sad imam sudsku zabranu jer sam pregazio babu, a smatrao sam da je nepotrebno kociti, ionako je imala jos koju godinu

7. Prilikom duljih čekanja (cca više od 30 sekundi) ugasite motor / ovo je vjerovatno kad cekas na semaforu, na granici, kad odes po curu samo u tom slucaju mozes i generalku odraditi dok se skocka

8. Prilikom zaustavljanja (npr. semafor) vozite u brzini, ne s pritisnutim kvačilom / vozio i sad moram kupiti novi semafor...ko bi rekao da ce se covjek u njega zabiti ako ne stisnes kvacilo i kocnicu na vrijeme

9. Ne palite nepotrebno razne uređaje koji povećavaju potrošnju – klima, grijač
stakla, grijač sjedišta itd. / ustedit ces 2 ipo marke na tjedan, samo uz male poteskoce poput hipotermije ili suncanice, izgibljene glave jer ti se staklo smrzlo ili bolnih hemeroida jer ti dupe nije toplo pa te zulja po debelom crijevu

10. Ne vozite s otvorenim prozorima – strujanje zraka smanjuje aerodinamiku / ne vozi sa otvorenim prozorima, ne pali klimu, ne pali ventilaciju jer ventilator trosi gorivo, najbolje zadrzi dah, 2-3 kocke leda u gace ispod jaja i prdni za promjenu kvalitete zraka

Ima li jos ista vise ? :icon_biggrin: po ovome sudeci najbolje je voziti biciklo, bit ce ti veci gust i vjerovatno i ugodnije engo u tvom vozilu od par soma marki... ;)

Član
Pa ja bola, ako si vec tolika cicija i trollina, idi kupi biciklo ili placaj taxije i autobuske karte...jezim se i mrzim ovakve tekstove...to je isto koda si napravio kucu i onda spavas u spajzu i grijes se na drva da ustedis...u qrac...

Član
sve ovo ima mjesta i u vecini slucajeva tako i vozim al onda naleti neki hajvan koji me isprovocira i ja popizdim spicim gas do poda :smajli30: i sjebem sve kolko sam ustedio goriva na citavom rezervaru..

Početnik
ma svi bi mi ustedili da ne potjeramo auto kraj kakvih treba,cim je vidimo gas i gas,,nek se cuje turbina..ahahahhaahahahaha

nisam takav :lol:

Član
Tibore legendooooooooooooooooooooooooooo ;):lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:....
ma jebo te stednja ako ces usparat fildzan goriva na cca 100km....da sam toliko mislio sparat kubio bi si biciklo kao sto neko kaze i trosio 2 kifle dnevno...al brate zima dupetu,nema zike......ma milion klinaca....neka on trosi koliko trosi...luksuz se placa ;)