Ugradnja klime - savjeti

Ugradnja klime - savjeti

Imam u planu da ugradim u svog audija manuelnu klimu... sad sta, kako, gdje, koliko to se raspitujem.. prvo pitanje koje mi se namece je kako instalaciju provuci, tj. elektricnu i one cijevi za mali hladnjak... kako je inace povezana klima, jel ide zasebno ili preko glavne instalacije auta? Malo sam googlao, raspitivao se i najvjerovatnije da mi klima pase od audi 100 C3 modela... znam da mi treba kompresor klime, hladnjak(kondenzator) klime, cijevi, isparivac, el. instalacija.. ako sam nesto zaboravio neka me neko ispravi ili doda... prekidace u konzoli cu naci originalne, jer moj audi je dolazio fabricki sa A/C klimom...

mozda mi je najbolje kompletnu klimu izvaditi iz jednog auta nego da trazim dio po dio... svaki savjet dobrodosao.. znam da ce biti savjeta puno posla, neisplativo bla bla volio bi da me toga postedite i da mi date konkretne i korisne savjete ako se neko susretao sa ovim ;)

Član
Mene je ljetos mučio isti problem. Išao sam kod raznoraznih majstora i svak ti kaže malo drugačije, ali svi su se složili u jednom, tom da kupim stranca s klimom i da jednostavno prebacimo klimu dio po dio na moj auto. To je najjednostavnije i najlakše, jer ako uzimaš klimu na otpadu, vrlo je vjerovatno da će ti faliti dijelova....

Yellow je napisao(la):
Mene je ljetos mučio isti problem. Išao sam kod raznoraznih majstora i svak ti kaže malo drugačije, ali svi su se složili u jednom, tom da kupim stranca s klimom i da jednostavno prebacimo klimu dio po dio na moj auto. To je najjednostavnije i najlakše, jer ako uzimaš klimu na otpadu, vrlo je vjerovatno da će ti faliti dijelova....

pa to sam i ja mislio, sa auta skinuti kompletnu klimu... nebi je uzimao sto je nebi probao da vidim radi li, jer ako klima radila znaci da je ispravna i kompletna, kontas... najvise me zanima instalacija, kako se povezuje.. ima li relej (pretpostavljam da ima), osiguraci itd.

Član
moze se to odraditi.pored svega sto si naveo treba ti i komplet sistem razvoda zraka tj.ona komplet plasticna kutija gdje bude mali hladnjak.najbolje ti je stranca istog i prebacivaj polako imaj na umu da to nece ici ko po loju,

amkos je napisao(la):
moze se to odraditi.pored svega sto si naveo treba ti i komplet sistem razvoda zraka tj.ona komplet plasticna kutija gdje bude mali hladnjak.najbolje ti je stranca istog i prebacivaj polako imaj na umu da to nece ici ko po loju,

naravno da nece ici ko po loju... najbolje je kakvog stranca uvesti sa nekom opremom ukljucujuci i klimu i sve to fino prebaciti.. jer kad bi ovde covjek kupovao izaslo bi duplo skuplje...

zar ne ostaje ista ventilacija za dovod zraka u kabinu :icon_question:

FirellesMonster je napisao(la):
amkos je napisao(la):

naravno da nece ici ko po loju... najbolje je kakvog stranca uvesti sa nekom opremom ukljucujuci i klimu i sve to fino prebaciti.. jer kad bi ovde covjek kupovao izaslo bi duplo skuplje...

zar ne ostaje ista ventilacija za dovod zraka u kabinu :icon_question:

ista je kutija izgledom s vana

Član
kad nadjes stranca ali pazi moras naci isti audi kao tvoj,uzmi si i previse vremena za ogledavanje svog i opet drugog svog audija,kad sve razmotris onda pazljivo izvadi komplet instrument table iz auta i onda opet gledaj sta je isto ali mislim da ces morati komplet sve za zrak da zamjenis jer nisu iste sajle od nih komandnih krugova sto stelas temp,i polozaje,ima tu i previse posla,ja sam na golfu 3 mislio to radit i nasao stranca povoljno ali odustao ,skonto da mi je bezveze s obziorom na voznju auta ljeti,vise je motor bio djelotvoran :D sretno

Legend
ono sto dodajes, ugradjujes:
- kompresor klime,
- 3 ili 4 cijevi,
- veliki hladnjak/kiler klime i expo. boca,
- instalacija s releom itd...
+ obrati paznju na raspored remenica, jer moze biti da remenica kompresora samo uklopi u postijeci sistem,
ili ces morati dodavati remen i jos sta nemas na motoru...

Ono sto mjenjas, tj. skidas postojece i stavljas novo:
- komande klime,
- komplet tunel s malim kilerom, jer klima ima jos jedan u kutiji,
- instalacija za isti...
+ ako je A/C sistem onda je instalacije posebno, sa centrale uzima napajanje i par pinova koje ces
morati ispratiti do kraja, za signal obrtomjera s ecu da bi mogao da ih podigne kada upalis klimu...
u glavnom, jaaaako pozeljno imati stranca ili nekoga ko je to vec radio... ;)

Član
za to para i zivaca sto ces potrositi bolje ulozi u gajbe hladnog piva koje ce te rashladjivati ljeti :)
ja sam imao astru g prije prve one serije i htjeo da ugradim klimu i nasao sve ali nije se majstor nijedan htjeo uhvatit tog posla .... to je veeelika j....

Legend
leon1p je napisao(la):
za to para i zivaca sto ces potrositi bolje ulozi u gajbe hladnog piva koje ce te rashladjivati ljeti :)
ja sam imao astru g prije prve one serije i htjeo da ugradim klimu i nasao sve ali nije se majstor nijedan htjeo uhvatit tog posla .... to je veeelika j....

ja Sam je ugradio, al cesto mi kazu da nisam dobro, tako da se 100% slazem.. ;)

amkos je napisao(la):
kad nadjes stranca ali pazi moras naci isti audi kao tvoj,uzmi si i previse vremena za ogledavanje svog i opet drugog svog audija,kad sve razmotris onda pazljivo izvadi komplet instrument table iz auta i onda opet gledaj sta je isto ali mislim da ces morati komplet sve za zrak da zamjenis jer nisu iste sajle od nih komandnih krugova sto stelas temp,i polozaje,ima tu i previse posla,ja sam na golfu 3 mislio to radit i nasao stranca povoljno ali odustao ,skonto da mi je bezveze s obziorom na voznju auta ljeti,vise je motor bio djelotvoran :D sretno

kod mene nisu krugovi za stelanje, evo kako komande kod mene izgledaju:

333wora.jpg

ovde ventilator ima 4 polozaja, a obicni ima 3 polozaja sto znaci i on se mora mijenjati... nebitno... ma ja bi je volio ugraditi vise nego ista jer mi dopizdi onaj veliki + :D

Liga je napisao(la):
ono sto dodajes, ugradjujes:
- kompresor klime,
- 3 ili 4 cijevi,
- veliki hladnjak/kiler klime i expo. boca,
- instalacija s releom itd...
+ obrati paznju na raspored remenica, jer moze biti da remenica kompresora samo uklopi u postijeci sistem,, ili ces morati dodavati remen i jos sta nemas na motoru...
Ono sto mjenjas, tj. skidas postojece i stavljas novo:
- komande klime,
- komplet tunel s malim kilerom, jer klima ima jos jedan u kutiji,
- instalacija za isti...
+ ako je A/C sistem onda je instalacije posebno, sa centrale uzima napajanje i par pinova koje cas morati ispratiti do kraja, za signal obrtomjera s ecu da bi mogao da ih podigne kada upalis klimu...
u glavnom, jaaaako pozeljno imati stranca ili nekoga ko je to vec radio... ;)

Ovaj odgovor sam trazio... kod mene je motor u autu koji ima jos jedno mjesto na remenici radilice predvidjeno za kompresor klime, kao i za nosac kompresora :icon_smile: tako da je to problem manje.. znaci kompresor klime, remenica, veliki hladnjak, komande je manji problem jer za to ima predvidjeno mjesto... i na elektricnoj instalaciji imam ostavljeno mjesto za klimu za npr. relej, osigurace itd. samo mi problem predstavljaju one cijevi sa kompresora do kabine, jer nesto nisam siguran gdje one idu, to cu morati dodatno provjeriti... ma moze se ovde to fino posloziti jer nije isto kao u golfa 4 koji ima daleko vise instalacije pa je veca zajebancija :icon_biggrin:

Legend
Ma sve ce ti biti jasno kad vidis kako to sve na autu stoji, pa vidis u stvari sta ti od toga nemas nemas... ;)

Sa srecom u glavnom... ;)

p.s.
haj sad razlaz ba, nova je godina... :lol: