prednja svjetla nece da se ugase

prednja svjetla nece da se ugase

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Cudan kvar, ako neko ima ideju sta bi moglo biti:

Ponekad (mozda jednom u 7 dana) se desi, da mi prednja kratka svijetla nece da se ugase, cak i kad ugasim sve, i auto. Sve se ugasi (pozicije, komanda tabla, alarm ne pisti kad se otvore vrata zbog upaljenih svjetala, sve je kao ugaseno) ali prednja dva fara stoje upaljena (kratka). I onda ja moram obici autom krug-dva po gradu i nakon toga se mozda nesto strese i onda se mogu ugasiti normalno.

Do ruckice u autu nije 100%. Moze li biti da je neki relej ispod haube ili nesto? Zna li neko koliko kosta zamjenski?

Početnik
ne znam kako si siguran da nisu rucice,meni lici na njih,a ni relej ne bi trebao biti skup..

Član
da su ruckice pistalo bi kad otvoris vrata. znaci iskljuci ruckice odma

releji su gdje su i osiguraci, 99% da relej ostane zalijepljen, zbog non stop rada. nadji relej i provjeri

Član
to se meni desilo veceras. stanem sa autom , upalim svijetlo u autu da nesto nadjem. Ugasim svjetla kratka, pa klimu, pa radio , pa onda ugasim auto a ostavim upaljenu sijalicu u autu.ugasim svjetlo ( sijalicu ) u autu i krenem izaci napolje kad kratka svjetla rade. udjem u auto da ugasim svjetla kad ona vec ugasena .ja ih upalim ugasim kad kratka jos rade.dam kontakt upalim auta duga-kratka i onda tek uspio ugasiti :icon_rolleyes:

Član
Relej je ništa drugo do elektromagnetska mehanička sklopka kojoj se stanje uključenost/isključenost regulira strujom nekog izvora - u tvom slučaju prekidača farova. Tako da ti predlažem da pogledaš malo bolje instalaciju i sam prekidač... U slučaju da ti jeste otišao relej ti ne bi mogao ni upaliti farove. (ako griješim neka neko ispravi)

Može relej držati kontakt i ako na prekidaču isključiš dovod struje.Usled zaprljanosti i lošeg kontakta dolazi do zagrijavanja i topljenja spoja pa kontakti ostaju u spoju i kada isključiš pobudu.Dovoljno je da kucneš šrafcigerom i on će da pusti ali jedini lijek je zamijena istog.

Pa upravo nije ruckica (prekidac) jer ugasi svjetla nazad (pozicije), i svjetla komandne table, kao i prednje pozicije i alarm ne pisti, znaci auto misli da su svjetla ugasena. Samo ostanu prednja kratka. Cim malo auto provozam, da nesto stresem, onda se hoce ugasiti. Bas kao da negdje ostane "zaijepljen" taj kontakt, vjerovatno u releju.

Hvala svima, bas cu navratiti do servisa da pitam za cijenu.

Ok hvala!

Samo pitanje, je li to relej samo za kratka svjetla, ili je jedan za sve? I gdje on bude, kako izgleda?

Član
Trebao bi biti jedan, na kutiji s osiguracima su obicno i releji. Kad ti se to desi, probaj izvuci osigurac od svjetala, ako se ugase, def. je do releja, ako ostanu da gore dobijaju struju s nekog kratkog spoja....

Aha, ok :) Tnx.

Edit:

a vidis, dva su osiguraca, za lijevo i desno kratko svjetlo posebno. a meni oba ostanu upaljena. A relej je jedan za oba?

Član
Druze, da ti nije neko prckao po elektronici:icon_question:
Na Pezou imas mogucnost da ti se svjetla automatski pale i gase:D
Kod mene je drugi paket opreme, imam automatska svjetla i osvjetljenje u autu. Cim upalim auto, svjetla se sama pale, a kad ugasim auto, ostaju upaljena mozda minut i sama se ugase:icon_biggrin:

Nije to u pitanju, nije niko dirao auto, a ja ga vozim vec godinu dana. :D Uglavnom, kad nece da se ugase, ja provozam jos malo, dok se ne protrese, i onda hoce :D A nista ne diram, znaci nije do toga. Pustio sam ih bio prvi put, 10 minuta radila, ne gase se, auto ugaseno, zakljucano...

Nego, bio sam u servisu. Kazu da je do releja najvjerovatnije. Problem je sto kod pezoa nemaju releji posebno, nego je sve u jednom sklopu, svi releji od svakog potrosaca su zajedno. I to kosta 180KM, pa sam to zamjenio sad:

281rwo.jpg

I sad bi trebalo biti OK. Nadam se. :D

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.