oil catch can

oil catch can

Početnik
Eh ljudovi mozda vama izgleda ko glupost ovo sto cu ja pitat ali jbg to mi je nepoznanica.Zasto sluzi oil catch can i princip rada i to.Znam da ima veze nesh sa uljem u motoru jer ocito je da oil znaci ulje a ne zeka peka :D.Znaci ako iko moze da mi malo bolje objasni zasto sluzi,nacin rada i sl,na sta se prikopcava,predonsti mane i sl.Netrazim esej vec ono u kratkim i poucnim tezama da mi neko da.
Hvala vam unaprijed :icon_smile:

ps:gospodo nadlezni ako sam pogrijesio podforum zamolio bih vas da temu prebacite u pravi,iako mi se i ovaj cini pogodnim ;)

Oil catch can je "posudica" za hvatanje ulja koje najcesce ide sa uljnom parom prema iber laufu a dalje sa iber laufa ide na usis..Oil catch can uhvati ulje ili kondenzat koji je u uljnoj pari (dakle dodje kao kanta za ulje)..Sve ulja ili uljne pare sto prodje u usis isprljat ce isti, a oil catch can ce sprijeciti to jer je on tu da "pokupi" taj visak koji "proleti"..

Edit: Moj GT Turbo recimo ima fabricki ugradjen oil catch can koji vraca to ulje u karter ponovo..Netko to spoji na recirkulaciju, netko napravi da moze ispustiti to ulje (mislim da Repo na svom vozilu ima ili je imao takav sistem) ;)

Početnik
roki_actros je napisao(la):
Oil catch can je "posudica" za hvatanje ulja koje najcesce ide sa uljnom parom prema iber laufu a dalje sa iber laufa ide na usis..Oil catch can uhvati ulje ili kondenzat koji je u uljnoj pari (dakle dodje kao kanta za ulje)..Sve ulja ili uljne pare sto prodje u usis isprljat ce isti, a oil catch can ce sprijeciti to jer je on tu da "pokupi" taj visak koji "proleti"..

Edit: Moj GT Turbo recimo ima fabricki ugradjen oil catch can koji vraca to ulje u karter ponovo..Netko to spoji na recirkulaciju, netko napravi da moze ispustiti to ulje (mislim da Repo na svom vozilu ima ili je imao takav sistem) ;)

Hvala ti puno,naci to se isteka tzv iberlauf i usteka se hajde da kazemo u tu posudu,tj isteka se sa usisa.Razmisljam da si napravim takvo sto da mi se manje usis i sistem prlja ;)

Početnik
Kod mene ima na golfu to kino, sve ti je roki objasnio, super stvar, nije ti tesko napravit, a mogu ti ja slikat originalni kako izgleda, detaljnije, ako treba, ako ces sam sebi pravit.. ;)

Početnik
Oggy je napisao(la):
Kod mene ima na golfu to kino, sve ti je roki objasnio, super stvar, nije ti tesko napravit, a mogu ti ja slikat originalni kako izgleda, detaljnije, ako treba, ako ces sam sebi pravit.. ;)

Uveliko bi pomoglo ako ti nebi bilo zahmetli,jer taman imam neiskoristen komad aluminija precnika 20 cm a cilindricnog je oblika taman bi mi tokar mogao napraviti poklopac od njega i posudu da istokari da si povarim.Crijeva imam mali milion od tople vode onih armiranih ja msm da ona drze toplotu dobro,ili odem uzmem inoxnih ili bakarnih i napravim si kako hocu.Veoma bi mi pomogo kada bi mi mogao malo detaljnije poslikat.Znaci netrazim 100 slika vec samo znaci od pocetka sistema do kraja, to je 9-10 slika u vrh glave.A zauzvrat platim vopi i napravim DIY za one koji htjednu isto ;)

dobro pitanje...
A zasto ne ddje fabricki na autima?Mislim,ako vec ta para smeta zasto je onda ne sklone od usisa ili turbine???

Član
Ev neki DIY

http://www.8thcivic.com/forums/engine/213723-lowes-oil-catch-can-diy-nozzle.html

Niti jedna karika ne moze dihtovati 100% a pogotovu kod nasviranih motora, oil catch can je prava stvar :) Neko postavi oil catch can poslije iber laufa pa spoji u usis, a netko ga postavi ispred iber laufa ;) Dobra je stvar ako motor "duva" postavis da manje prlja usis i da ne smrdi sagorelo ulje..

Početnik
Hvala vam svima.
@Nermin pa zato da bi nam mogli s*at u servisima,uzimat par za ciscenja i sl.

Evo sad jedno strucno pitanje,znaci ja sam kontao samo da otpojim crijevo koje ide na usis i da na njega montiram oil catch can,a da ostatak sistema ostavim.Naravno da cu zatvoriti rupu na usisu.Znaci da li samo mogu da ukinem onaj dio crijeva gdje ide na usis a da ostatak ostavim i da li postoji ikakva mogucnost da mi se sta desi motoru.Mozda je glupo pitanje ali eto ko pita neskita.

Danas cu pripremiti neki osnovni materijal i krecem u izradu.Sve cu slikati i postaviti DIY za one koji zele isto da naprave. ;)

EDIT:mad:roki kazes da se opet crijev iberlaufa usteka u usis,ja sma kontao da na crijevo koje ulazi u usis postavim oil catch can i da zacepim rupu ostalu na isisnoj cijevi,ili je must da opet iber spojim na crijevo???

Pa stavi oil catch can prije iber laufa pa ga spoji sa iberom, neka opet iber lauf radi posao kao i prije..Samo napravi na dnu oil catch can-a neku ispusnu diznu (stavis ispusnu diznu sa Renault-ovog kucista filtera nafte) kad se nakupi ulja ili kondenzda da mozes ispustiti to van iz posude..

Početnik
Pa stavi oil catch can prije iber laufa pa ga spoji sa iberom, neka opet iber lauf radi posao kao i prije..Samo napravi na dnu oil catch can-a neku ispusnu diznu (stavis ispusnu diznu sa Renault-ovog kucista filtera nafte) kad se nakupi ulja ili kondenzda da mozes ispustiti to van iz posude..

Da da,kontao sam da bi trebala dizna da ga nebi svaki put morao vaditi i sl.Znaci opet ce sistem fakticki ostati netaknut samo sto u usis nece ulaziti uljne pare i sl.Po mojoj nekoj gruboij procjeni bi trebalo staviti i filter u oil catch can ili ipak netreba,i da li bi mogao filter od sistema za zrak pod pritiskom koji koriste lakireri i sl.

Mozda jesam naporan sto ovoliko pitam ali imam zelju da ga napravim ali mi treba znanja i uputa.Sorry na dodadjivanju :icon_smile:

Mrva je napisao(la):
Ev neki DIY

http://www.8thcivic.com/forums/engine/213723-lowes-oil-catch-can-diy-nozzle.html

Hmm daje prilicno dobar uvid u svrhu i namjenu oil catch can-a ali koliko sam pregledao ovdje on opisuje prepravku postojeceg occ-a od nekog low ili kako vec prizvodjaca.Ali dobro ce mi doc hvala ti puno ;)

Pa ne znam bas za ovaj odvajac vlage kod kompresora..Mozda da napravis oil catch can koji ce imati nepovratni ventil, tj.da pokupi ulje i kondenz koje dolazi iz motora i propusti ga u "spremnik" i nema povratka dalje osim ako ga ti ne ispustis na ventil ;)

Početnik
Pa ne znam bas za ovaj odvajac vlage kod kompresora..Mozda da napravis oil catch can koji ce imati nepovratni ventil, tj.da pokupi ulje i kondenz koje dolazi iz motora i propusti ga u "spremnik" i nema povratka dalje osim ako ga ti ne ispustis na ventil ;)

Da ali kako onda da uradim ostatak sistema,tj na ulazu ce biti nepovratni ventil ali na izlazu iz spremnika nece tako da opet nastavlja dalje put ka usisu.Ili ti mislis da napravim ulaz u spremnik ali bez izlaznog crijeva tj ukinem onaj dio koji ulazi na usis.Ili si nesh drugo mislio pa ja nisam razumio.

Ugl ja se nebi sjetio nepovratnog ventila,svaka cast ;)

Pa hmm..Nekako kontam napraviti tako da nepovratni ventil upusti ulje a da zrak nastavi dalje u tom smislu nesto..A ne mozes sve jedno zatvoriti jer taj zrak mora ici dalje ili na usis ili u atmosferu, nema druge..Ako zatvoris desit ce se da ce se zrak vratiti u motor, izbiti sipku mjeraca ulja i eto belaja..

Početnik
Pa hmm..Nekako kontam napraviti tako da nepovratni ventil upusti ulje a da zrak nastavi dalje u tom smislu nesto..A ne mozes sve jedno zatvoriti jer taj zrak mora ici dalje ili na usis ili u atmosferu, nema druge..Ako zatvoris desit ce se da ce se zrak vratiti u motor, izbiti sipku mjeraca ulja i eto belaja..

Sad kontam,ugl predobra ideja sa nepovratnim,probat cu to realizirati preko vikenda,pa sve fino dokumentujem.Hvala ti puno na pomoci car si ;)
I sad definitive necu nish zatvarat :icon_biggrin: