Grand Cherokee

Grand Cherokee

Početnik
Molim vaše mišljenje o Grand Cherokee džipu.
Ako je star bar 10 godina
- da li je težak za održavanje_
- ima za uzeti rezervnih dijelova na svakom koraku
- kvari li se. Šta su mu mane?
- koliko može izdržati lak (ako nije greban ili udaran)

Član
ma suvisno je pricati, pogledaj kako ide (odnosno vec si vidio na klipu koji si nam postavio)

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Yj0SV2pCHaA&feature=player_embedded[/video]
:lol:

a ima jednu i najvecu manu, koju ti neces moci preobliti, ne nosi ime massif :icon_cry:

Član
Ja ću citirati jednog mog prijatelja koji je nekad davno imao Granda ,i nikad više.
"Kol'ko sam para u njega uložio , mogao sam komotno vozati DC-9 (putnički avion:lol:)

A radilo se o Grand Cherokee 2.5 TD iz 96-te godine i bio je star 6 godina kad ga je uzeo.
Poslije toga uzeo Mitsubishi Pajero 2.8 TD i preporodio se.

Ako hoćeš dobrog terenca , samo Japance gledaj (od većih Land Cruiser ,Pajero , Patrol a od manjih Vitara , Samurai , Rocky ,Terrano...)

Početnik
kavaz je napisao(la):
a ima jednu i najvecu manu, koju ti neces moci preobliti, ne nosi ime massif :icon_cry:
"massif" znači "masiv" na našem. Uopšte mi nije jasno zašto su ti talijanci, nemeci i francezi dali autu ime "masiv". Ali nema veze bitno je da nema zračnih prokletih jastuka.

Ima li Cherokee te jastuke? Ako ima nikad mi više neće pasti na pamet ni da pomislim na njega.

Početnik
djordjep je napisao(la):
Ako hoćeš dobrog terenca , samo Japance gledaj (od većih Land Cruiser ,Pajero , Patrol a od manjih Vitara , Samurai , Rocky ,Terrano...)
Baš sam u prošlu nedjelju na pijaci vidio jednog kratkog pajera iz 1995. Limarija je izgledala dobro. Ali pod njim lokva ulja.:icon_smile: Nadam se da ga nije niko kupio. a i da neće.
Pod ovim topicom bi da pričamo o jeepu. Šta ne valja? Šta je problem?

Član
djordjep je napisao(la):

Ma jok, čovjek kaže da je to šminka, nisu to džipovi.;)

On topic:

grand-cherokee-oldnew.jpg

Ovaj što se vidi iza na slici je pravi terenac starog kova, ići će svuda dok god ima goriva, ali će to isto gorivo i popiti, a baš voli popiti. Ovaj noviji je isto čistokrvni terenac, malo uglađeniji, malkice je manje žedan, ali i on voli popiti. Nemaju nekih pretjeranih mana ako naletiš na održavano (u šta čisto sumnjam), ali će te fino koštati svaki kvar.

Član
Što kaže OggyBoy , ako ćeš Granda ,samo benzinca ,oni imaju najmanje problema , ali obavezno sa ugrađenim plinom , jer troše kao tenkovi.
A od dizela bježi , posebno od talijanskih VM motora (2.5 u MK1 ,3.1 u MK2)
Jedino može proći onaj sa 2.7 CRD motorom.
Ako te zanima dobar dizel , kod nas u Gradišci ima jedan u perfektnom stanju , auto održavano na Mercedesovom ovlaštenom servisu (Jajčević) ,samo orginalni djelovi ugrađivani ,u auto uloženo bruka para , pošto poznam bivšeg vlasnika (prodao ga je prije 2 mjeseca pošto je uzeo novog Koleosa)
Ovo je taj Jeep http://pik.ba/artikal/1962017/jeep-grand-cherokee-2-7crd-limited-2003-04/

A ovaj od kolege Mk1 2.5 TD je bilo lakše nabrojat šta nije rađeno ,nego šta je rađeno na njemu.
Najviše problema je bilo sa progorjevanjem dihtunga glave i pregrijavanjem.
Radio je i mjenjač (ležajevi) i mjenjao diferencijal (njegov se sasuo)

Član
Ima mi rodjak ovaj noviji sa slike,ali 2.7crd,znaci tvornicki mjenjac i motor iz Mercedesa,isti kao u ML-u,auto je ne unistivo.Naravno treba ga samo redovno odrzavati.

Član
Ima u mene kolega Granda 1999, benzin plin, radi bez greške. Mogu ti dat njegov kontakt telefon pa vidi ako te zanima;)

Početnik
Niko mi ne reče ima li Grand Cherokee, 2002 pa na dalje, vazdušne jastuke i kompresor za doduvavanje ili je u igri klasika to jest opruga plus amortizujući uložak?

Dodatak za Ogija :icon_smile:
Land Rover proizvodi Defender, Discovery i Free Lander.
Ja ih klasifikujem ovako a ti kako hoćeš
Defender kratki # terenac
Defender dugi # takodje terenac, uzima se ako se mora uzeti umjesto kratkog
Discovery # poluterenac-polušminker
Freelander # šminker
:icon_smile:

Bilo koji "terenac" koji ima plastične branike i drugu hrpu plastičnih ukrasnih elemenata nije terenac nego šminker. Nakon par desetina hiljada km po planinama Balkana, raspao bi se.

Član
e2e4 je napisao(la):
Niko mi ne reče ima li Grand Cherokee, 2002 pa na dalje, vazdušne jastuke i kompresor za doduvavanje ili je u igri klasika to jest opruga plus amortizujući uložak?

Dodatak za Ogija :icon_smile:
Land Rover proizvodi Defender, Discovery i Free Lander.
Ja ih klasifikujem ovako a ti kako hoćeš
Defender kratki # terenac
Defender dugi # takodje terenac, uzima se ako se mora uzeti umjesto kratkog
Discovery # poluterenac-polušminker
Freelander # šminker
:icon_smile:

Bilo koji "terenac" koji ima plastične branike i drugu hrpu plastičnih ukrasnih elemenata nije terenac nego šminker. Nakon par desetina hiljada km po planinama Balkana, raspao bi se.

Nekad mi je žao što nisam u prilici da nekim ljudima poput tebe dokažem neke stvari.
Sorry za OT, moram malo.
Jedan moj jako dobar prijatelj ima desetine Pajera iza sebe, ne on, već kompletna njegova familija i samo se taj automobil vozi u njegovoj familiji. (Pisao sam ovo već u jednoj temi, ne mogu da se sjetim kojoj)
Prije nekih nekoliko godina je kupio, naravno, najnoviju generaciju tog istog Pajera. Auto je još imalo najlon na sjedištima kad me je vozio kući i kad smo u oranju vidjeli zeca. Potjeru za zecom po oranju u glanc novom džipu bih tako volio da ti dočaram riječima, ali ne mogu. Još je interesantnije što smo bili pod dozom alkohola pa nismo ni razmišljali o posledicama, ali i da nismo, vjerovatno bi bilo isto. Sva 4 točka često u vazduhu, gomila zemlje po šajbi, haubi, brisači su jedva skidali i prali taj hamelj. Tumbali smo se po džipu kao krompir po prikolici, ali za divno čudo nijedna plastika nije otpala, nijedan branik nije otpao ili se oštetio, nijedna šajba nije pukla,..., (Na žalost ili sreću, zeca nismo uhvatili, ali smo se JEBENO dobro proveli i provozali). Volio bih da sam nekako u prilici da ti priuštim vožnju u Land Cruiseru ili u Pajeru sa ljudima koje poznajem, a poslije toga u Defenderu ili Massifu, pa da baš onda vidim tvoje stručno mišljenje. Nemoj da te zavaravaju te plastikice, Pajero, Land Cruiser, Mercedes - Puch G, Discovery i slični nisu šminka, ostali JESU.

Početnik
A ja sam se pitao ko je izrovao ovaj put. :icon_smile:

[video=youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=r8xE3vuLvPQ[/video]

Nije mi jasno što ovaj vozač vozi ovog novog glancuna po ovako lošem putu sa ovoliko rupetina od po pola metra dubine, umjesto da ode okolo livadom. Pa ako je odignut od zemlje 20cm i ima nekakav 4X4 pogon, valjda može malo skrenuti s puta.