MyX je napisao(la):
hmmm, odlicna ideja! Pusti ove sto govore nemoj nemoj..samo naprijed i puno srece.
Moj prijedlog ti je da slozis 1.6 G60 16V masinu.. Koliko me pamcenje sluzi, glava od 1.8 i 2.0 16v masine sa K glavom ide normalno na taj blok motora.
koliko i ja znam IDE, iako nisam probao.
MyX je napisao(la):
Sve sto trebas je poigrati se malo sa usisnom granom, tj.prosiriti ''rupe'' za injectore i pratece dijelove.
ako ce imati 16V glavu onda ce imati i 16V usisnu vjerovatno. kako u te grane pasuju mehanicke dizne (sistem K ili KE glave), tako pasuju i elektronske. nisam siguran, mozda treba druge gumice staviti, zavisi od dizni.
MyX je napisao(la):
Klipove i radilicu neces morati da mijenjas ako spustis odnos kompresije na 8-9:1, jer neces imati nadpritisak kao Roman na svom golfu tj. 2.0 ili 2.2 bara ako se ne varam, vec puuuuno manji (ne sjecam se koliko puni G lader).
ja vozim na 8.5 : 1 kompresiji, tj. komp. omjeru.
ne mora imati nikakve veze mjenjanje radilice i klipova sa kompresijom. moze voziti i na jacoj kompresiji kad ima nacin da izmapira pravilno motor. problem je sto nema. glavno je dobro nastelovati (mapirati) motor. g60 elektronika je OK za to, iako naravno to nije moguce idealno kao sa standalone elektronikom, ili reprogramiranjem kako mislim da radi "Krvolok". paljenje i ubrizganje treba idealno podesiti. vjeruj mi, uzalud i kovani klipovi, kad se s tim pogrijesi...
no raja spustaju kompresiju da preventivno zastite se od problema, jer nemogu idealno podesiti motor, i gorivo je lose kod nas.
zato svakako u ovakvom slucaju treba smanjiti kompresiju.
1.8 G60 8v serijski ima 8.0 : 1 kompresioni omjer.
sa G-laderom sigurno moze pumpati i 1.5 bar na jako kratkoj remenici (mislim 58) na 1.6 motoru.
8 : 1 kompresija, dovoljno velike dizne, ne pretjerivanje sa kutom paljenja, i moglo bi raditi bez da zgore klipovi recimo ili tako : - )
ali IDEALNO bi bilo standalone elektronika (no to je vec jako skup tuning) ili kvalitetno reprogramiranje.